Mapa pokazuje koliko je rudarenje bitcoina isplativo diljem svijeta

Poželite li rudariti bitcoine, a možete to činiti bilo gdje u svijetu – koju zemlju biste odabrali? Nova karta svijeta sa 198 zemalja i aktualnim troškom rudarenja jednog bitcoina mogla bi biti od pomoći

Sandro Vrbanus srijeda, 10. kolovoza 2022. u 13:38

Na portalu Visual Capitalist ovih je dana osvanula zanimljiva vizualizacija, prikaz svih država i teritorija u svijetu, s informacijom koliko tamo košta rudarenje jednog bitcoina. Dakako, razlike su rezultat prosječnih cijena električne energije od zemlje do zemlje, a rezultati su svakako vrlo zanimljivi.

Procjene kažu da je za rudarenje jednog jedinog bitcoina danas potrebno oko 1.449 kWh električne energije. To je, kažu s ovog portala, energija dovoljna da napaja jedno prosječno američko kućanstvo čak 13 godina. Kako bi se stvorio bitcoin, dakle, potrebno je utrošiti mnogo struje, a potom se bitcoin može dalje prodati – odnos tog troška i njegove tržišne cijene odredit će i profitabilnost rudarenja.

Od 1.300 do 246.000 dolara

Danas se bitcoinom trguje po cijeni od oko 22.800 američkih dolara, a i tijekom proteklih mjesec dana prosječna cijena mu je bila otprilike na toj, ili nešto nižoj, razini. Pogledajmo sada i cijenu rudarenja: ona je trenutačno najviša u Venezueli i iznosi čak 246.530,74 dolara – niti blizu toga da ova aktivnost bude isplativa. Najniža cijena električne energije potrebne za rudarenje jednog bitcoina zabilježena je u Kuvajtu i iznosi tek 1.393,95 dolara – tamo je, dakle, rudarenje vrlo isplativo.

📷 Visual Capitalist
Visual Capitalist

Sigurno ste odmah na karti pokušali pronaći i Hrvatsku. Kod nas je, prema podacima s ove mape, trenutačno potrebno uložiti 33.455 dolara za rudarenje jednog bitcoina. Od europskih zemalja, najisplativije bi danas bilo rudarske rigove preseliti na Kosovo (gdje je trošak energije tek 10.560 dolara). Ispod 20.000 dolara troška za kreiranje jednog bitcoina mogu se pronaći još Litva, Lichtenstein, a vrlo blizu tome su i Norveška, Švedska i Estonija.

Kartu donosimo unutar teksta, a verzija u punoj rezoluciji je dostupna ovdje.