MMF: više od pola središnjih banaka u svijetu radi na digitalnim valutama

Digitalne valute koje izdaje središnja banka neke zemlje trebale bi postati digitalne inačice klasičnih nacionalnih valuta, a trenutačno tu mogućnost istražuje ili aktivno razvija 97 središnjih banaka

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. rujna 2022. u 14:58

Međunarodni monetarni fond (MMF) izvijestio je kako je u bankarskom sektoru u svijetu sve češća pojava projekata koji se tiču digitalnih valuta koje bi izdavale središnje banke. One su poznate pod pojmom Central bank digital currencies (CBDC), a u praksi bi trebale biti digitalne inačice gotovine, tj. fiat valuta koje izdaju i reguliraju središnje banke. Njihovo širenje na gotovo cijeli svijet u posljednjim je godinama potaknuto tehnološkim napretkom u području kriptovaluta, kao i sve manje korištenje gotovine u platnim transakcijama.

97 zemalja i stotine projekata

Središnje banke mnogih zemalja u posljednjih su 5 godina počele koketirati s digitalnim valutama, pa su neke krenule u projekte istraživanja, dok druge aktivno razvijaju projekte nacionalnih službenih valuta zasnovanih na blockchainu i drugim digitalnim tehnologijama. Od 2020. godine taj trend je dodatno osnažen, a broj središnjih banaka koje su se upustile u te vode gotovo je utrostručen – pa tako podaci MMF-a kažu da je u srpnju ove godine zabilježeno 97 takvih projekata.

Porast popularnosti CBDC-a 📷 MMF
Porast popularnosti CBDC-a MMF

Od njih, 65 je u fazi istraživanja, za 15 postoji dokaz koncepta, dodatnih 15 ima i pilot verzije digitalnih CBDC valuta, a samo dva su i službeno lansirana: oni u Nigeriji i Bahamima. Interaktivnu kartu svijeta s projektima nacionalnih digitalnih valuta možete pronaći ovdje.

Hrvatska je na njoj siva, što znači da Hrvatska narodna banka ne radi niti na jednom projektu CBDC-a, dok, primjerice, uz Sloveniju stoji da su u fazi istraživanja s projektima digitalnog eura i valute stella, također pod vodstvom Europske središnje banke.

Tko sve u svijetu radi na središnjoj nacionalnoj kriptovaluti? 📷 MMF
Tko sve u svijetu radi na središnjoj nacionalnoj kriptovaluti? MMF

Prednosti i rizici

Digitalne valute središnjih banaka trebale bi povećati sigurnost i učinkovitost platnih sustava, poslužiti za promociju financijske uključenosti šire populacije, ali i potaknuti konkurenciju te osnažiti financijske sustave, ubrzati provođenje transakcija, sve uz niže troškove.

Ipak, pri njihovom uvođenju potrebno je voditi računa o stabilnost klasičnog financijskog sustava. Za lansiranje nacionalnih digitalnih valuta ključna će biti njihova prihvaćenost u javnosti, tj. potražnja za takvim financijskim instrumentima. MMF upozorava i na rizike o kojima središnje banke moraju razmišljati – u prvom redu to je rizik od povlačenja prevelike količine gotovine iz banaka kako bi se ona pretvorila u CBDC, što bi moglo dovesti do krize u bankarskom sektoru. Ističe se i nezanemariv rizik od kibernetičkih napada na nove financijske sustave.

📢 Do 12 rata bez kamata

TOP!

ACER GAMING

Acer Nitro 5 ili Predator Helios 300, do 32 GB RAM-a.

7.069kn 938,22 € Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

KINGSTON

Kingston Fury Beast i Renegade memorija 16-32GB.

629kn 83,48 € Kupi

📢 HIT cijena!

TOP!

LOGITECH

Fantastična ponuda uredske i gaming periferije!

199kn 26,41 € Kupi


IPX7 in-ear slušalice

JBL Live Free NC+ TWS

Aktivno uklanjanje buke, TalkThru, Ambient Aware, do 21 sati reprodukcije, Dual Connect + Sync, 20Hz – 20kHz, 96dB, 16 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

ANC on-ear slušalice

JBL Live 460NC

Bluetooth, TalkThru, Smart Ambient, Hey Google, Alexa, do 50 sati reprodukcije, 20 Hz – 20 kHz, 96 dB, 32 ohma.

999 kn 132,59 € Kupi