Nvidia predviđa skori kraj kripto-manije

Proizvođač grafičkih čipova i kartica u proteklom je kvartalu zabilježio snažan pad prihoda od proizvoda namijenjenih za rudarenje kriptovaluta

Sandro Vrbanus subota, 18. kolovoza 2018. u 07:00

Nvidia je u petak objavila svoje najnovije poslovne rezultate koji obuhvaćaju drugo tromjesečje ove godine. Ipak, unatoč porastu potražnje za većinom svojih proizvoda, i nakon objave pozitivnih financijskih rezultata, čak i boljih od očekivanja, dionica ove kompanije počela je gubiti na vrijednosti. Razlog? Predviđanje da će u trećem kvartalu ove godine prihodi iznositi 3,25 umjesto ranije planiranih 3,34 milijarde dolara.

Ova korekcija planova u Nvidiji došla je na temelju poslovnih podataka iz proteklog razdoblja, u kojima je vidljivo da je jedini segment poslovanja s negativnim rezultatom – onaj koji se veže uz proizvode za rudarenje kriptovaluta. U kompaniji su očekivali kako će prihod od proizvoda za kripto-rudarenje pasti, ali da bi u drugom tromjesečju trebao iznositi nezanemarivih 100 milijuna dolara. U konačnici Nvidia je od ovog segmenta neočekivano uprihodila značajno manje, tek 18 milijuna dolara.

U pojašnjenju uprava kompanije navodi da su smatrali kako će i ove godine njihovi proizvodi vezani uz kriptovalute igrati važnu ulogu u prihodima, no ispostavilo se da tomu nije tako. Stoga su iz financijskih planova za ostatak godine sada u potpunosti izbacili bilo kakve prihode ovog segmenta – de facto najavljujući kako očekuju zanemarive prihode, odnosno kraj potražnje za grafičkim karticama za rudarenje.

Kao razloge za ovakvo tržišno kretanje navode veliki pad vrijednosti glavnih kriptovaluta, te nadolazeću promjenu pravila za rudarenje ethereuma (prelazak na proof-of-stake). CEO Nvidije Jensen Huang izjavio je kako je "tržište kripto-rudarenja vrlo drugačije nego što je bilo prije tri godine" te kako "nema smisla više prodavati proizvode namijenjene samo za rudarenje".

Nvidia, ne brinite, neće propasti. Prodaja im unatoč negativnim kripto-trendovima raste 23% na godišnjoj razini.