Švedska središnja banka testira rješenje za nacionalnu kriptovalutu

Središnja banka Švedske, Riksbank, započela je testiranje tehničkog rješenja koje bi omogućilo digitalizaciju njihove nacionalne valute, e-krune, na blockchainu

Sandro Vrbanus petak, 21. veljače 2020. u 14:27

Švedska središnja banka Riksbank započela je ovoga tjedna s testiranjem tehničkog rješenja koje bi moglo poslužiti za digitalizaciju nacionalne valute. Švedska bi tako postala prva zemlja čija bi središnja banka izdala službenu digitalnu valutu, e-krunu. Namjera je da ova valuta bude zasnovana na blockchain tehnologiji i da, kako kažu, bude komplementarna gotovini te da se koristi jednako kao i "obična" kruna.

E-kruna trebala bi biti jednostavna za korištenje, sigurna i brza za digitalna plaćanja, uplate i isplate – a sve kroz mobilnu aplikaciju ili pak nosive uređaje koji podržavaju mobilno plaćanje. Plaćanje ovom kriptovalutom trebalo bi biti jednostavno kao slanje poruke s mobitela, poručili su iz Riksbanka. Švedska je inače najnaprednija zemlja svijeta kad je riječ o korištenju ne-gotovinskih plaćanja: samo 1% njihovog novca 2018. godine postojao je u obliku novčanica, dok je u eurozoni prosjek oko 11%.

Žele produbiti znanje o kriptu

Aktualni pilot projekt, pokrenut u suradnji s konzultantskom tvrtkom Accenture, trajat će godinu dana, do kraja veljače 2021. ili prema potrebi i duže. Cilj projekta je ispitati tehnološko rješenje koje im je na raspolaganju i utvrditi je li ono spremno za puštanje u javnu upotrebu.

Tijekom projekta tehnologija će biti evaluirana u testnom okruženju u kojem će biti simulirane banke, korisnici i svi drugi sudionici tržišta digitalnih plaćanja. Iz Riksbanka napominju da trenutačno nisu donijeli odluku o mogućem lansiranju e-krune, već da će ovaj jednogodišnji test poslužiti primarno kako bi unaprijedio njihovo znanje o tehnologijama blockchaina i kriptovaluta, te mogućim implikacijama lansiranja digitalne valute od strane središnje banke.