U SAD-u uhićeni pljačkaši kriptomjenjačnice Bitfinex iz 2016. godine, zaplijenjene im milijarde

Čak 3,6 milijardi dolara u bitcoinu zaplijenjeno je ovoga tjedna, kada je policija na Manhattanu uhitila dvoje kriminalaca koji su pokušavali "oprati" veću količinu ukradenih sredstava

Sandro Vrbanus srijeda, 9. veljače 2022. u 12:25

U kolovozu 2016. godine dogodila se tada jedna od najvećih hakerskih pljački kriptovaluta. S kriptomjenjačnice Bitfinex ukradeno je oko 120.000 bitcoina. S obzirom na to da je tada cijena jednog bitcoina bila oko 600 američkih dolara, ukupna ukradena vrijednost iznosila je oko 72 milijuna dolara, a počinitelji nisu pronađeni sve do ovoga tjedna i policijske akcije na Manhattanu.

Najveća zapljena kriptovaluta u povijesti

Kako znamo, danas jedan bitcoin vrijedi preko 40.000 dolara, pa je i vrijednost ukradene imovine narasla na gotovo nevjerojatne iznose. Američka policija i Ministarstvo pravosuđa izvijestili su kako je dvojac na Manhattanu uhićen prilikom pokušaja "pranja" čak 4,5 milijarde američkih dolara u bitcoinu (točnije 119.754 bitcoina). Prilikom uhićenja zaplijenjena je količina bitcoina vrijedna oko 3,6 milijardi dolara, a oni su izravno povezani s hakiranjem Bitfinexa prije pet i pol godina. Najveća je ovo zapljena ilegalno stečenih kriptovaluta ikada u SAD-u.

Uhićene su i imenovali. Oni su 34-godišnji Ilya "Nizozemac" Lichtenstein, i njegova 31-godišnja supruga Heather Morgan, oboje iz New Yorka. Optužnica navodi da je nepoznati haker prilikom napada na mjenjačnicu načinio preko dvije tisuće transakcija u kojima je prebacio sve ove bitcoine na wallet koji je kontrolirao upravo Lichtenstein. Tijekom proteklih pet godina oko 25 tisuća bitcoina s tog je digitalnog novčanika, kroz niz zamršenih transakcija s ciljem skrivenog pranja novca, isplaćivano na razne račune koje kontrolira uhićeni dvojac.

Uhićenici nisu pretjerano pazili na privatnost, pa se njihove slike i profili na društvenim mrežama lako mogu pronaći
Uhićenici nisu pretjerano pazili na privatnost, pa se njihove slike i profili na društvenim mrežama lako mogu pronaći

"Kriminalci uvijek ostave trag"

Na walletu im je prilikom uhićenja bilo ostalo oko 94.000 bitcoina, koji su sada zaplijenjeni. Policija se uspjela domoći lozinki za pristup novčaniku (koje su uhićeni navodno držali na Dropboxu ili nekom sličnom servisu!), pa je, kako kažu, u skladu sa zakonima preuzela navedena sredstva. U optužnici se opisuje i da su Lichtenstein i Morgan koristili sofisticirane tehnike za pranje novca, automatizirane transakcije, lažne identitete i druge tehnike za skrivanje tijeka novca.

"Kriminalci uvijek ostavljaju tragove, a ovaj je slučaj podsjetnik da FBI ima alate za praćenje digitalnih tragova, ma gdje oni vodili", poručio je zamjenik direktora FBI-ja Paul M. Abbate. Za udruženo pranje novca optuženicima prijeti do 20 godina zatvora, a za pokušaj prevare države još do 5 godina. Iz Bitfinexa su poručili da surađuju s vlastima kako bi im se ukradeni bitcoini vratili.