Corsairov Obsidian 1000D ima dovoljno mjesta za dvije konfiguracije u jednom kućištu

Corsair je predstavio svoje do sada najneobičnije kućište – Obsidian 1000D osim što je prekriven sa staklenim površinama ima i dovoljno prostora za dvije konfiguracije u jednom kućištu

Stjepan Bilić ponedjeljak, 14. svibnja 2018. u 11:00

Corsair je u svoju ponudu uvrstio još jedno računalno kućište ga igrače. Ovog je puta riječ o Super-Tower modelu Obsidian 1000D koji se najviše izdvaja po velikom prostoru, dovoljnom za smještaj do dvije konfiguracije u jednom kućištu te po staklenim površinama od temperiranog stakla.

Kako stoji na službenim internetskim stranicama proizvođača kućište je prvenstveno namijenjeno igračima koji se bave streamingom. Naime, kako smo već naveli na početku, kućište raspolaže s dovoljno prostora za ugradnju do dvije različite konfiguracije – jedne za gaming, druge za streaming vaših pothvata.

Budući da je većina vanjskih površina od temperiranog stakla bez problema su vidljive sve komponente koje ste upotrijebili za slaganje vaše idealne konfiguracije, odnosno konfiguracija. Dimenzije kućišta su 693 x 697 x 307 milimetara što je više nego dovoljno za istovremenu ugradnju do pet 3,5-inčnih čvrstih diskova i šest 2,5-inčnih HDD ili SSD uređaja. Težina kućišta je zbog upotrebljenih materijala (čelik, aluminij i temperirano staklo) 29,5 kilograma.

Kućište može primiti matične ploče do E-ATX formata i do osam dodatnih PCI uređaja. Za dodatnu konfiguraciju koju ćete koristiti za streaming sadržaja Corsair je osigurao prostor za ugradnju matične ploče Mini-ITX formata koja ima i dva vlastita vertikalna PCI utora za dodatna proširenja. Kod ugradnje komponenti treba voditi računa da grafičke kartice ne prelaze 400 milimetara, napajanja 225 milimetara te da procesorski hladnjaci nisu viši od 180 milimetara.

Kako velika količina komponenti stvara i veliku toplinu Corsair je omogućio i ugradnju do 18 ventilatora, do četiri 480-milimetarska radijatora te različitih sustava vodenih hlađenja. Točnije, kao potpuno kompatibilni sustavi navode se Corsairovi H55, H60, H75, H80i, H90, H100i, H105, H110i, H115i, H150i sustavi vodenog hlađenja. Da bi ugradnja ventilatora i radijatora bila što jednostavnija Corsair je ubacio nosače na izvlačenje s gornje (1x 420 milimetara) i prednje (2x 480 milimetara) strane kućišta. Prema potrebi, Corsair u ponudi ima i nosače drugih dimenzija koji se nabavljaju naknadno.

Uz kućište stiže i Corsair Commander Pro, kontroler pomoću kojeg ćete upravljati hlađenjem i RGB osvjetljenjem. Upravljanje je izvedeno u potpunosti putem Corsair iCUE softvera. Budući da je moguće ugraditi poveću količinu komponenti, kako bi održao red unutar kućišta Corsair je postavio i posebna vrata iza kojih se nalaze skriveni svi kabeli.

Na gornjoj strani prednjeg panela nalaze se pored očekivanih tipki za uključivanje računala i resetiranje te audio portova za slušalice i mikrofon i šest USB portova od čega su četiri USB 3.0 (Type-A), a dva USB 3.1 (Type-C). Sa stražnje strane kućišta nalaze se i dodatne Power i Reset tipke koje su namijenjene dodatnoj Mini-ITX konfiguraciji.

Detaljne specifikacije nalaze se na službenim internetskim stranicama proizvođača. Preporučena cijena kućišta je 499,99 USD.