Fractal Design Focus G - Življe boje za šire mase

Fractal Design proširuje svoju ponudu cjenovno prihvatljivih kućišta modelima koji donose velike bočne prozore i malo širu paletu boja od uobičajenih

Krešimir Matanović srijeda, 30. kolovoza 2017. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Form factor Midi Tower; ATX, mATX, mITX
Broj utora 2x 5,25", 2x 3,5"/2,5", 1x 2,5"
Dimenzije 205 x 444 x 464 mm

Fractalova je povoljna serija kućišta Core sada već malo zastarjela, jer ne nudi neke karakteristike koje današnji kupci traže, pa su odlučili predstaviti novu liniju – Focus G. Dotična okuplja kućišta u midi (ATX) i mini (Micro ATX) varijantama. Usto, osim uobičajenih crnih i bijelih tonova, Focus G nudit će se u sivoj, crvenoj i plavoj izvedbi.

Focus G je orijentiran na modernog korisnika računala koji želi pokazati svoje komponente, poput osvijetljenih grafičkih kartica, matičnih ploča, procesorskih hladnjaka, memorijskih modula i drugog. S druge strane, od istog tog korisnika ne traži da se odrekne velike količine novca, čime će, sigurni smo, privući veliku pozornost.

Dizajnerski, riječ je o klasičnom midi tower kućištu, relativno nemaštovita izgleda. Kompletnu prednju stranicu zauzima crna metalna mreža. Lagano je uvučena od plastičnog okvira, a pokriva dva usisna ventilatora s LED-icama. Na vrhu tog okvira nalaze se dva poklopca za 5,25-inčne uređaje. Ispod rešetke lagano je nakošena površina s Fractalovim logoom, kako ne bi bilo zabune oko proizvođača.

Lijeva bočna stranica relativno je tankih rubova, a najveći njen dio zauzima plastični prozor. Na vrhu kućišta nalazi se prednji panel s tipkama Power i Reset, audio ulazom i izlazom te dva USB 3.0 porta. Iza njega je perforacija s filtrom za dva ventilatora ili za 240-milimetarski radijator vodenog hlađenja. Stražnji dio zauzima prorez za napajanje na samom dnu, a iznad njega su sedam proreza s pokrovima za dodatne kartice, prorez za stražnji I/O matične ploče i mjesto za 120-milimetarski ventilator. Na donjoj površini kućišta nalaze se četiri plastične nožice te metalna mrežica koja služi kao filtar za prašinu ventilatora napajanja.

Jednostavnost prije svega

Unutrašnjost kućišta vrlo je jednostavna. Na dno smještamo napajanje maksimalne dubine 230 milimetara. Ispred njega nalazi se odvojivi kavez za diskove s dvije ladice, u koje se diskovi ugrađuju bez alata. Uz kavez postoji samo još jedno mjesto za ugradnju SSD-a, i to na stražnjoj strani, pa smo s prostorom za diskove dosta ograničeni. Doduše, na vrhu kućišta je kavez za dva 5,25-inčna uređaja pa i tamo, a umjesto optike, možemo ugraditi kakvu ladicu za disk.

Iznad napajanja nalazi se nosač za matične ploče, koji se proteže na dvije trećine kućišta. Nosač prima ploče ATX, Micro-ATX i Mini-ITX formata, ima dva proreza za menadžment kabela te jedan veliki za stražnji nosač procesorskog hladnjaka. S obzirom na nešto manje unutarnje dimenzije kućišta, ploče ATX formata zauzet će kompletan predviđeni prostor pa ostaje vrlo malo mjesta za menadžment kabela. Stoga bismo preporučili ugradnju Micro-ATX matične ploče, kao što smo i sami učinili za potrebe testa.

Preporučili bismo Micro ATX ploču za Focus G jer ostaje više mjesta za aranžiranje kabela
Preporučili bismo Micro ATX ploču za Focus G jer ostaje više mjesta za aranžiranje kabela

Na matičnu ploču možemo ugraditi grafičku karticu maksimalne dužine 380 milimetara te procesorski hladnjak maksimalne visine od 165 milimetara. Komponente u unutrašnjosti hlade dva predinstalirana 120-milimetarska ventilatora Silent Series LL, koji su osvijetljeni bijelim LED-icama. Osim njih, moguće je ugraditi još dva 120-milimetarska na vrh kućišta te jedan takav na ispuh. Prednja je dva ventilatora moguće zamijeniti 240-milimetarskim radijatorom vodenog hlađenja ili ga montirati na vrh kućišta.

Opcija za hlađenje komponenata sasvim je dovoljno pa se ni moćniji procesori i grafičke kartice ne bi trebali pregrijavati. Sa stražnje strane nosača matične ploče je 18 do 25 milimetara prostora za menadžment kabela te jedno ranije spomenuto mjesto za 2,5-inčni SSD. Menadžment kabela zadovoljavajuće je jednostavan i uredan, kada je riječ o prostoru oko matične ploče, no teško će biti srediti kabele prednjih ventilatora, koji će jednostavno stršati u prostoru.

Focus G relativno je jednostavno i jeftino kućište, kojem nemamo što zamjeriti, jer nudi manje-više sve relevantno u svom cjenovnom razredu. Kvaliteta izrade je solidna, s nešto tanjim metalnim stijenkama, no završna je obrada vrlo dobra. Za jeftiniju konfiguraciju, Focus G dobiva preporuku.

Fractal Design Focus G

  • Solidna kvaliteta izrade
  • Sve površine obojene u crno
  • Filtri protiv prašine
  • Dovoljno mjesta za ventilatore i radijatore
  • Ograničen prostor za diskove
  • Ograničen menadžment kabela
  • ATX ploča preblizu napajanju
Izrada 7
Menadžment kabela 5
Isplativost 9
UKUPNO 8
Cijena 434 kn Prikaži sve cijene Ustupio: ADM