ROG Strix Arion - eksterno kućište za M.2 NVMe SSD

Asus je unutar serije ROG Strix predstavio Ariona – dizajnerski zanimljivo osmišljeno M.2 NVMe SSD kućište namijenjeno gamerskoj populaciji

Stjepan Bilić utorak, 8. listopada 2019. u 23:02

Asus je unutar ROG Strix serije predstavio novi dodatak za gamere - M.2 NVMe SSD kućište naziva ROG Strix Arion. Kao i većinu računalne periferije iz navedene serije tako je i Arion dobio zanimljiv, gamerski dizajn, s oštrim linijama i RGB osvjetljenjem (Aura).

Odmah na početku treba navesti kako je RGB osvjetljenje diskretno (koliko to može biti) budući je ograničeno samo na logo serije. Ostatak kućišta ne svijetli. Aluminijsko kućište ne služi samo za smještaj SSD-a, već i kao njegov hladnjak. Da bi što bolje odvodio toplinu s čipova Asus je gornju nutarnju stranu kućišta obložio termo jastučićima.

Kućište je izvedeno tako da za njegovo otvaranje ne trebaju nikakvi odvijači, već iglica slična onoj kakva se koristi za izbacivanje ladice za SIM karticu na pametnim telefonima. No, za ugradnju SSD-a bit će potreban odvijač kako bi se isti pomoću šarafa pričvrstio unutar kućišta.

Što se veličine SSD-ova tiče, ROG Strix Arion prima do četiri različita modela – M.2 2230, M.2 2242, M.2 2260 i M.2 2280. Na podržane uređaje se spaja preko USB-C porta (USB 3.2 Gen2), a Asus unutar pakiranja isporučuje dvije vrste USB kabela – USB-C/USB-C i USB-C/USB-A. kako bi se ROG Strix Arion mogao koristiti i na uređajima koji nemaju USB-C port. Maksimalna brzina prijenosa podataka je do 1,25 GB/s.

Da bi olakšao transport Asus je dodao i prigodnu „R“ kopču kojom se ROG Strix Arion može zakvačiti za ruksak ili remen. Kopča je opcionalna, odnosno može se odvojiti od kućišta ukoliko to korisnik želi.

Dimenzije uređaja su 124,57 x 47,76 x 10,85 milimetara, a masa 98 grama. Uz kućište ne dolazi nikakav SSD, njega je potrebno zasebno nabaviti. Detaljnije specifikacije dostupne su na stranicama proizvođača. Asus se nije izjasnio kada će i po kojoj cijeni ROG Strix Arion stići na tržište.