Sama Black Fish - Velika crna riba

Ovim prostranim i dobro provjetrenim kućištem, predviđenim za igrače koji cijene čiste linije i jednostavnost, kineska Sama u svojoj premijeri na domaćem tržištu želi se nametnuti kao ozbiljan igrač

Krešimir Matanović nedjelja, 29. listopada 2017. u 19:15
SPECIFIKACIJE
Form factor Full Tower (ATX, mATX, mITX)
Broj utora 2x 5,25”, 4x 3,5”/2,5”, 6x 2,5”
Dimenzije 530 x 466 x 233 mm
Ventilatori Prednji - 2x 140 mm (ugrađeno 2x 120 mm)
Stražnji - 120 mm (ugrađen)
Krov - 2x 140 mm
Prednji konektori Audio, 2x USB 3.0 Gen1, 2x USB 2.0
Dodatno Čitač microSD i SD kartica, zvučna izolacija, kontroler za ventilatore
Jamstvo 3 godine

Black Fish je potpuno crno full tower kućište koje je okrenuto igračima, a nudi mnoštvo prostora, kvalitetnu provjetrenost i dobra svojstva suzbijanja buke. Klasičnog je, pravokutnog dizajna, a napravljeno je u kombinaciji čelika i plastike. Na prednjoj se stranici punom visinom kućišta razvlače vrata, pored kojih je LED traka, koja se također proteže od vrha do dna. Na bokovima prednje plastične stranice smješteni su prorezi za uvlačenje zraka, koji ulazi i odozdo. Nakon otvaranja prednjih vrata vidimo kako se na njoj nalazi materijal za upijanje buke. Vrata pokrivaju filtar za prašinu, iza kojeg su dva usisna ventilatora, i dva poklopca za 5,25-inčne uređaje. Filtar za prašinu lako se uklanja radi čišćenja.

Na vrhu se kućišta čitavom širinom prostire prednji, ili u ovom slučaju gornji, panel. Slijeva nadesno, tu se nalaze čitači microSD i SD kartica, tipka Reset, LED-ica za aktivnost diskova, konektori za mikrofon i slušalice, dva USB 2.0 i dva USB 3.0 porta, tipka Power te tipka LED, kojom uključujemo ili isključujemo plavu LED traku na prednjici kućišta. Premda je prednji panel vrlo bogat, voljeli bismo vidjeti i pokoji USB 3.1 Type C konektor, jer sve više matičnih ploča dolazi s internim USB 3.1 konektorima, a i sve je više USB-C uređaja.

Prednji je panel vrlo bogat – nedostaju tek USB 3.1 Type C konektori
Prednji je panel vrlo bogat – nedostaju tek USB 3.1 Type C konektori

Stražnja stana kućišta klasičnog je rasporeda. Na dnu se nalazi prorez i nosač za napajanje, iznad njega je osam proreza za proširenja (svi su s limovima koji se mogu vratiti), a na vrhu je prorez za stražnji I/O panel matične ploče te ispušni 120-milimetarski ventilator.

Obje su bočne stranice s unutarnje strane obložene materijalom za upijanje buke. Unutrašnjost kućišta vrlo je prostrana, zahvaljujući izdašnim vanjskim dimenzijama. Prima i najveće ATX ploče, grafičke kartice dužine do 465 milimetara, procesorske hladnjake visine do 179 milimetara te napajanja do 200 milimetara.

Osim prosječnim korisnicima i igračima, Black Fish mogao bi biti zanimljiv svima onima koji slažu kakav podatkovni server, jer prima čak četiri 3,5-inčna diska i šest 2,5-inčnih diskova. Naravno, u 3,5-inčne nosače moguće je instalirati i 2,5-inčne diskove. Svi se diskovi montiraju vertikalno, pomoću plastičnih nosača koji se nalaze u prednjoj i stražnjoj komori. Na vrhu se nalazi kavez za dva 5,25-inčna uređaja, a nijedan od kaveza u Black Fishu, nažalost, nije upotrebljiv bez korištenja alata.

Što se rashladnih mogućnosti tiče, Black Fish dolazi s tri predinstalirana 120-milimetarska ventilatora – dva na usisu i jedan na ispuhu. Na usis je moguće ugraditi i po dva 140-milimetarska ventilatora, ili, pak, 280-milimetarski radijator. Još jedan 280-milimetarski radijator moguće je ugraditi i na vrh kućišta.

Velike dimenzije kućišta osiguravaju mnoštvo prostora za komponente
Velike dimenzije kućišta osiguravaju mnoštvo prostora za komponente

Ugradnja komponenata u kućište laka je zbog izdašnog prostora, a i organizacija kabela je olakšana zbog većeg broja gumiranih proreza te ušica za provlačenje plastičnih vezica. Stražnja strana duboka je 35 milimetara, što je dovoljno za sklanjanje svih kabela. Organizacija kabela u takvom zatvorenom kućištu vrlo je bitna zbog osiguravanja dobrog protoka zračne struje i hlađenja moćnih komponenata. Rashladnom potencijalu pridonosi i ugrađeni kontroler za ventilatore, koji se nalazi iza matične ploče, a može primiti do pet ventilatora.

Sama Black Fish kvalitetno je napravljeno kućište, s pametnom unutarnjom organizacijom, dobrim rashladnim svojstvima te dobrim svojstvima suzbijanja buke. Sigurni smo kako će oteti pokojeg kupca i mnogo razvikanijim i etabliranijim proizvođačima, jer sve nabrojano donosi po razumnoj cijeni.

Sama Black Fish

  • Kvaliteta materijala i izrade
  • Dobre rashladne mogućnosti
  • Zvučna izolacija
  • Filtrirani usisi
  • Mnoštvo prostora
  • Mnogo kaveza za diskove
  • Bogata ponuda prednjih konektora
  • Diskovi se ne mogu ugraditi bez alata
Izrada 9
Menadžment kabela 8
Isplativost 9
UKUPNO 9
Cijena 639 kn Prikaži sve cijene Ustupio: eKupi