Asus ExpertBook B9450 - premium laptop za poslovne korisnike

Asus ExpertBook kako mu sam naziv kaže namijenjen je stručnjacima, točnije poslovnim korisnicima kojima je uz performanse bitan i izgled laptopa te povećana sigurnost i otpornost

Dragan Petric ponedjeljak, 13. siječnja 2020. u 06:00

Asus će uskoro u svoju ponudu dodati i jedan laptop iz serije ExpertBook. Kako sam naziv serije govori laptopi iz ove serije namijenjeni su poslovnim korisnicima. Novi model koji će se uskoro pojaviti na tržištu nosi oznaku ExpertBook B9450. Kao i većina laptopa koji će se ove godine pojaviti na tržištu tako će se i Asusov ExpertBook temeljiti na desetoj generaciji Intelovih procesora.

Najmoćniji u seriji imat će Core i7-10510U procesor, 16 GB RAM-a i čak 4 TB podatkovnog prostora koji će biti omogućen preko dva M.2 utora (PCIe 3.0 x4) od kojih svaki prima SSD-ove do kapaciteta 2 TB. Po pitanju radne memorije kupci će moći birati između 8 i 16 GB LPDDR3 (2.133 MHz) RAM-a. No pri odabiru memorije trebat će biti oprezan – RAM dolazi zalemljen na matičnu ploču te ga kasnije nije moguće nadograđivati.

Zaslon laptopa ima dijagonalu od 14“ i razlučivost od 1.920 x 1.080 točaka. Proizvođač ističe kako zaslon pokriva 72% NTSC i 100% sRGB spektra te kako se odlikuje osvjetljenjem od 300 nita. Iako bi neki očekivali da je zaslon i osjetljiv na dodir – nije.

Tipkovnica ima osvjetljenje tipke dok se TouchPad može koristiti i kao numerički produžetak tipkovnice. Za sigurnost Asus je ExpertBook B9450 opremio IR web kamerom, čitačem otiska prsta i TPM 2.0 čipom. Laptop podržava najnovije tehnologije poput Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.0 te ima dva Thunderblot 3 porta. Nadalje, tu je i jedan USB 3.1 (Type-A) port druge generacije te jedan HDMI port.

Kao i većina novijih laptopa i ExpertBook B9450 ima manju debljinu kućišta (14,9 milimetara) zbog čega su donedavno neophodni portovi morali biti žrtvovani, odnosno odbačeni. Radi se dakako o RJ45 portu. Njega će kupci ovog laptopa ako im ustreba morati nadomjestiti putem postojećeg Micro-HDMI porta ili eksternog USB adaptera. Debljina analognog, 3,5-milimetarskog, porta za sada ne smeta pa je isti ovog puta preživio sječu portova.

Inače ovaj laptop ima masu manju od kilograma, težak je oko 866 grama. Manju težinu Asus je uspio postići time što je kućište izradio od legure magnezija te što je u laptop ugradio bateriju manjeg kapaciteta, od 33 Whr koja prema navodima proizvođača ima autonomiju do 12 sati. Laptop podržava tehnologiju brzog punjenja baterija koja unutar 39 minuta može bateriju laptopa napuniti do 60% njezinog kapaciteta.

Za radoholičare kojima radni dan traje duže od 12 sati i koji nemaju vremena nadopunjavati bateriju bez obzira koliko punjenje bilo brzo, Asus je pripremio 66 Whr bateriju koja s jednim punjenjem osigurava i 24-satnu autonomiju. Shodno tomu, taj model će biti nešto teži, koliko točno za sada nije poznato.

Za kraj spomenimo kako ExpertBook B9450 udovoljava svim pravilima američkog vojnog standarda MIL-STD-810G što znači kako osim što je brz da je otporan na većinu nedaća na koje ostali laptopi nisu. Primjerice bolje podnosi padove, niske i visoke temperature, povećanu vlagu (do 95%) te prašinu.

Na tržište stiže tijekom prvog kvartala 2020. godine. Cijena za sada nije poznata, no očekujte kako će i ona biti premium, od 1.000 USD pa na više.