Druga generacija Lenovo ThinkPad Z16 uz OLED ekran donosi do Ryzen 9 CPU i AMD grafičku karticu

ThinkPad Z16 je poslovno računalo koje u relativno laganom kompletu donosi desktop jačinu komponenti uz OLED ekran, premium izradu i ostale benefite ThinkPad serija

Bug.hr ponedjeljak, 5. veljače 2024. u 07:10
SPECIFIKACIJE – Lenovo ThinkPad Z16 Gen 2
Ekran 16” / 3840 x 2400 / OLED / 60 Hz
Procesor AMD Ryzen 9 Pro 7940HS (8 C/ 16 T)
Grafička kartica AMD Radeon RX 6550M 4GB
Memorija 64 GB LPDDR5
Disk 1 TB NVMe
Mreža Wi-Fi 6E RZ616 2x2 AX & Bluetooth 5.1
Konektori 2 × USB 4 Type C (power delivery)
1 x USB C 3.2 Gen 2
3,5 mm combo audio
Čitač SDkartica
Dodaci -
Masa 1,81 kg
Dimenzije 355 × 238× 15,8 mm
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 2 godine
Cijena 2.350 eura

Lenovo se pri koncipiranju ThinkPad Z 16 odlučio staviti fokus na specifikacije i performanse, zapakirane u premium paket. S druge strane, Lenovo je prigrlio i doktrinu održivosti te je iz svojih pakiranja uklonio plastiku. a materijali ugrađeni u sam model velikim su dijelom reciklirani, što uključuje i aluminijske i plastične dijelove.

Laptop se oslanja na jake AMD Ryzen 7xxx Pro procesore, a ovisno o specifikacijama moguće je odabrati model s dediciranom AMD grafičkom karticom.

Aluminijsko kućište i siva boja odstupaju od tradicionalno crnih ThinkPad serija
Aluminijsko kućište i siva boja odstupaju od tradicionalno crnih ThinkPad serija

Dizajnom, laptop dolazi u Artic Gray boji čime se odmaknuo od mat crne boje i magnezijskih kućišta koje smo viđali u ThinkPad serijama. I dok je na poklopcu ekrana siva boja, na odmorištu za dlanove je prepoznatljiviji crni uzorak s crvenom nijansom na nezaobilaznom TrackPointu. Prevladava minimalizam, a kućište je napravljeno od aluminija. Veliki 16'' ekran ima izrazito tanke rubove čime se dobilo na manjim dimenzijama uređaja, a postoji manje ispupčenje u kojemu je smještena 1080p web kamera koja po dobrom Lenovo običaju ima fizički zatvarač, pa vas nitko neće tajno snimati.

4K OLED je najjača dostupna varijanta ekrana u ThinkPad Z16 seriji
4K OLED je najjača dostupna varijanta ekrana u ThinkPad Z16 seriji

Upravo je ekran jedna od glavnih prednosti ovog modela. Iako postoji i opcija s IPS ekranim, OLED je očiti kvalitativni iskorak i dolazi s UHD rezolucijom te prednostima tehnologije kao što su visok kontrast, kvalitetan prikaz boja i izniman prikaz crne. Panel ima i DisplayHDR 400 certifikat te pokriva 100% DCI-P3 spektra boja. U unutrašnjosti glavnu riječ vodi AMD Ryzen 9 Pro 7940HS procesor sa svojih osam jezgri i 16 Threadova.

Cijena

To je ujedno najskuplja varijata koja na Lenovo stranicama košta malo ispod 2500 dolara, a nije se još ukazala na domaćem tržištu. Ako pogledamo prošlu generaciju možemo očekivati cijenu od oko 2350 eura. Sve ovo može biti i puno jeftinije ako se odlučite na Ryzen 5 Pro 7640HS i manje RAM-a. Ovaj najjači model koji će pristojno odmjeniti desktop računalo dolazi s maksimalnih 64 GB radne memorije te ima terabajtni disk. Tu je i dedicirana grafička kartica AMD Radeon RX 6550M koja ima 4GB video memorije i može značajno pomoći kod produktivnih aplikacija te u igranju u pauzama od posla.

Klasična ThinkPad tipkovnica s TrackPointom stisnuta je između zvučnika sa svake strane, a ima nešto manje tipke za smjer
Klasična ThinkPad tipkovnica s TrackPointom stisnuta je između zvučnika sa svake strane, a ima nešto manje tipke za smjer

Malo je neobična odluka Lenova oko dostupnih sučelja, pa ovaj laptop nema HDMI niti USB tipa A. S druge strane su tu dva USB 4 i jedan USB 3.2 tipa C. Laptop ima i čitač SD kartica te 3,5 mm utor za slušalice. Osim logiranja u Windows Hello putem infracrvenog očitavanja lica, moguće se prijaviti i čitačem otiska prsta.

Tipkovnica nema numerički dio jer su oko nje smješteni zvučnici. Radi se o klasičnoj ThinkPad tipkovnici s TrackPointom. Od potencijalnih nedostataka treba navesti stisnute tipke za smjer. Ispod tipkovnice nalazi se vrlo prostrani touchpad, ali su izostale fizičke tipke na njenom vrhu, mada su isprekidanom crtom naznačena lokacija gdje bi trebale biti. Što se tiče baterije, ovaj će laptop s velikim 16'' OLED ekranom i vrlo jakim specifikacijama isporučiti više od 10 i pol sati autonomje baterije. Ta se vrijednost mijenja ako upogonite grafičku karticu za igranje i slične aktivnosti.