Maska s pametnim senzorom prati zdravlje u stvarnom vremenu

Pametni senzor koji se postavlja s unutarnje strane maske razvili su inženjeri sa Sveučilišta Northwestern u Illinoisu i nazvali ga "Fitbitom za lice"

Mladen Smrekar petak, 14. siječnja 2022. u 12:40

Lagani senzor, nazvan FaceBit, koristi sićušni magnet za pričvršćivanje na bilo koju N95 tkaninu ili kiruršku masku. Ovaj senzor može osjetiti korisnikovu brzinu disanja u stvarnom vremenu, zabilježiti broj otkucaja srca i vrijeme nošenja maske, a može i izračunati koliko dobro maska priliježe uz lice. 

Energija iz raznih izvora

Sve te informacije potom se bežično prenose u aplikaciju za pametni telefon, koja sadrži nadzornu ploču za praćenje zdravlja u stvarnom vremenu. Aplikacija može upozoriti korisnika kada se neočekivano pojave problemi poput povišenog otkucaja srca ili curenja maske.

Fiziološki podaci također se mogu koristiti za predviđanje umora, fizičkog zdravstvenog stanja i emocionalnog stanja.


Uređaj napaja malena baterija, no FaceBit je dizajniran za prikupljanje energije iz raznih izvora u okolini, uključujući snagu disanja, gibanja i toplinu korisnika, ali i Sunca. To produljuje vijek trajanja baterije senzora i vrijeme između punjenja.


Senzori u maski povezani su s aplikacijom za pametne telefone
Senzori u maski povezani su s aplikacijom za pametne telefone

"Željeli smo dizajnirati inteligentnu masku za zdravstvene djelatnike", kaže Josiah Hester iz Northwesterna. "Povećali smo energiju baterije prikupljanjem energije iz različitih izvora, što znači da masku možete nositi tjedan ili dva bez potrebe za punjenjem ili zamjenom baterije."

Pokazalo se da je točnost podataka prikupljenih FaceBitom slična onima koje prikupljaju razni klinički uređaji, a baterija je između dva punjenja trajala dulje od 11 dana.

FaceBit je dizajniran za prikupljanje energije iz raznih izvora u okolini
FaceBit je dizajniran za prikupljanje energije iz raznih izvora u okolini

Prikupljanje fizioloških signala

Svaki put kad čovjekovo srce kuca, glava se neprimjetno pomiče, a FaceBit može osjetiti taj suptilni pokret i razlikovati ga od drugih pokreta kako bi izračunao broj otkucaja srca.


Budući da stresni događaji mogu izazvati fiziološke reakcije, uključujući ubrzano disanje, FaceBit te informacije može koristiti kako bi upozorio korisnika da napravi pauzu, ode u šetnju ili duboko udahne kako bi se smirio.


Iako malen, FaceBit je nakrcan senzorima, uključujući mjerač kvalitete zraka i mikrofon
Iako malen, FaceBit je nakrcan senzorima, uključujući mjerač kvalitete zraka i mikrofon

Prikupljanjem različitih fizioloških signala kao što su broj otkucaja srca i disanja, FaceBit može pomoći korisnicima da bolje razumiju vlastito tijelo. Ovim podacima mogli bi se koristiti i bolnički sustavi kako bi bolje rasporedili smjene i pauze svojih djelatnika, zaključuju istraživači.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi