Otkriven uzrok smrti čovjeka kojemu je transplantirano srce svinje

Dva mjeseca nakon smrti Davida Bennetta koji je spas potražio u transplantaciji srca svinje, otkriveno je što je možda pošlo po zlu. Naime, doktori navode da je stvar zakomplicirao ni više ni manje nego svinjska verzija čestog citomegalovirusa

Matej Markovinović utorak, 10. svibnja 2022. u 05:37

Infekcija virusom navodno je pridonijela smrti prve osobe kojoj je transplantirano srce svinje, izvijestio je MIT Technology Review.  

Podsjetimo, David Bennett, 57-godišnjak s teškom srčanom bolesti, pristao je na eksperimentalnu operaciju transplantiranja srca svinje u siječnju ove godine. Stanje mu je nakon zahvata bilo stabilno, no Bennet je nakon dva mjeseca preminuo iz tada nepoznatih razloga.

Nakon istrage, Bennettov je transplantacijski kirurg rekao da je srce bilo zaraženo virusom porcine cytomegalovirus, koji ne napada ljudske stanice, ali može nanijeti štetu organu. Nagađa se da je upravo taj svinjski virus razlog smrti 57-godišnjaka.

Bennett je, naime, dobio srce od biotehnološke tvrtke Revivicor, koja se inače bavi genskim modificiranjem svinja. Srce je, naravno, trebalo biti bez virusa, no očito je doktorima promaknuo, jer ga ni inače nije lako otkriti.

David Bennett. Foto: Screenshot/YouTube/University of Maryland School of Medicine
David Bennett. Foto: Screenshot/YouTube/University of Maryland School of Medicine

„To je latentni virus i teško ga je otkriti. Ali ako bolje testirate životinju, to je moguće. Virus se može otkriti i lako ukloniti iz populacija svinja, ali nažalost, nisu koristili dobar test i nisu ga uspjeli otkriti“, rekao je za MIT Technology Review Joachim Denner, virolog sa sveučilišta u Berlinu.

Tvrtka Revivicor odbila je komentirati ovaj slučaj. S druge strane, transplantacijski kirurg Bartley Griffith smatra da ovo nisu loše vijesti za razvoj ksenotransplantacije, jer, ako je virus svinje uistinu igrao ulogu, to znači da bi srce bez virusa moglo dulje potrajati.

„Ako je ovo bila infekcija, vjerojatno je možemo spriječiti u budućnosti“, zaključuje Griffith.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi