Ovako će traumatološke bolnice izgledati 2032. godine

Australski profesori i sutudenti snimili su film u kojem su prikazali spašavanje ljudskog života nakon prometne nesreće pomoću robota na daljinsko upravljanje, biofabrikacije i drugih futurističkih metoda liječenja

Mladen Smrekar srijeda, 3. ožujka 2021. u 15:15

Godina je 2032. Život teško ozlijeđenog starijeg muškarca polako se gasi nakon prometne nesreće u bespućima Australije. Automobilski softver šalje alarm i ubrzo stiže ekipa prve pomoći. U spašavanju ljudskog života pomažu im i suvremene tehnologije poput uređaja za vizualizaciju podataka, daljinski upravljane robotike, biofabrikacije i virtualnih njegovatelja.

Inspirirani Disneyjem

Njihova je priča prikazana kroz novi film koji je QUT-ova škola kreativne prakse snimila koristeći revolucionarne tehnike virtualne produkcije, nadahnute Disneyjevim svemirske vestern serije "Mandalorijanac". Spominjao se i hommage filmskim klasicima kao što je Kubrickova "Odiseja u svemiru". 

Projekt u režiji predavača filma i animacije Sorina Oancee i Joea Cartera okupio je tim istraživača te studenata animacije, filma i glume. Traumatiziranog pacijenta utjelovio je pak profesionalni glumac Errol R J Morrison. 

Nove tehnike snimanja

Sve donedavno ovakav opseg 3D modeliranja virtualnih setova, animacije, osvjetljenja i efekata ne bi si mogao priuštiti nijedan fakultet pa ni u Australiji. Međutim, u izradi filma pomogle su nove tehnike poput fotogrametrije i "virtualnog izviđanja" prilagodljivih okruženja. 

Film koji opisuje događaje iz ne tako daleke budućnosti pokazuje kako automobilski softver zove hitnu pomoć te što se događa kad ekipa stigne na mjesto nesreće. Pacijent se daljinski skenira u bolnici, a eksperti pomažu ekipi na terenu da stabiliziraju pacijenta i prevezu ga do traumatologije.

Film je inspiriran Disneyjevom serijom "Mandalorijanac" i posveta je Kubrickovoj "Odiseji u svemiru"
Film je inspiriran Disneyjevom serijom "Mandalorijanac" i posveta je Kubrickovoj "Odiseji u svemiru"

Skenovi se šalju i timu za biofabrikaciju u drugom gradu kako bi ispisali koštane implantate za pacijentovu slomljenu nogu. U međuvremenu, medicinske sestre komuniciraju s njegovom obitelji.

Zdravstveni sustav budućnosti

Film vjerno prikazuje put pacijenta s traumom kroz zdravstveni sustav budućnosti. Pokazivat će ga na seminarima, a bit će dostupan i zdravstvenim radnicima: liječnicima, medicinskim sestrama, timovima za rehabilitaciju u traumi, dizajnerima medicinskih ustanova, studentima medicine i drugim znatiželjnicima.