Smrtonosni koronavirus snimljen elektronskim mikroskopom

Koronavirus koji se širi iz Kine po cijelom svijetu jedna je od glavnih vijesti u posljednja dva mjeseca. Američki znanstvenici sada su objavili i vrlo detaljne fotografije mrskog im neprijatelja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. veljače 2020. u 06:00

Epidemija izazvana novim koronavirusom vjerojatno je najveća vijest u 2020. godini koju mediji prate iz dana u dan. Virus koji je nazvan 2019-nCoV ili SARS-CoV-2, a koji izaziva sada i službeno nazvanu akutnu respiratornu bolest COVID-19, do sada je ubio oko 1.400 ljudi, većinom u Kini. Procjenjuje se da je u svijetu njime do sada zaraženo oko 50.000 bolesnika.

Neprijatelj snimljen izbliza

No, osim što je odmah pokrenuto ispitivanje potencijalnih lijekova i što su na snazi globalne krizne mjere za sprječavanje širenja epidemije, znanstvenici su ovaj virus uspjeli i snimiti vrlo snažnim elektronskim mikroskopima. Pošlo je to za rukom timu u američkom Nacionalnom institutu za alergijske i infekcijske bolesti u Rocky Mountain laboratoriju u američkoj saveznoj državi Montani.

Oni su objavili i prilično atraktivnu galeriju fotografije dobivenih raznim mikroskopima. Svoje snimke postavili su na Flickr, u galeriju koju donosimo u nastavku.

Novel Coronavirus SARS-CoV-2

Ovdje vidljivi virusi izolirani su kod jednog pacijenta u SAD-u. Na njima se dobro vidi oblik virusa kao i "izdanci", odnosno korone (krune, aureole) na njegovoj površini po kojima je ova vrsta virusa i dobila ime. Na nekim snimkama vide se pojedinačni primjerci virusa uzgojeni u laboratoriju dok su u drugima pomiješani s ljudskim stanicama.