Varijante covida-19 odsad dobivaju nazive po slovima grčkog alfabeta

Nova imena nisu namijenjena zamjeni službenih znanstvenih oznaka, već su tu kako bi pomogla u lakšem pamćenju i izgovaranju od pojedinih alfanumeričkih naziva

Matej Markovinović srijeda, 2. lipnja 2021. u 13:20

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odlučila je varijante koronavirusa nazvati po slovima grčkog alfabeta, u svrhu pojednostavljenja njihovih naziva i izbjegavanja stigmatizacije zemalja koje prijave novi soj, prenosi Reuters.

Varijante dobivaju svoje nazive po redoslijedu otkrivanja, pa je tako ona britanska označena grčkim slovom alfa, južnoafrička varijanta slovom beta, brazilska slovom gama, a indijska slovom delta. Valja napomenuti da su i podvarijante podložne promijeni, pa je B.1.617.1 indijskog porijekla, nazvana kapa.

„Novi nazivi neće zamijeniti postojeća znanstvena imena, već nam je cilj olakšati njihovu upotrebu u javnim raspravama“, objašnjava epidemiologinja i tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, Maria Van Kerkhove. Vjeruje i da se nijedna zemlja ne smije stigmatizirati zato što je otkrila i prijavila postojanje nekog virusa.

WHO je trenutno iskoristio 10 od 24 slova grčkog alfabeta čiji je izbor uslijedio nakon višemjesečnih promišljanja tijekom kojih su stručnjaci razmatrali i ostale mogućnosti. Naime, kako navodi bakteriolog Mark Pallen, na pregovorima su se predlagala imena grčkih bogova i poneka izmišljena psuedo-klasična imena.

U prošlosti su se virusi često povezivali s lokacijama odakle se smatralo da potječu, poput ebole koja je dobila naziv po istoimenoj rijeci u Kongu ili Španjolske gripe. Bivši je američki predsjednik Donald Trump u više navrata covid-19 zvao „kineskim virusom“, što je uveliko doprinijelo valu mržnje i diskriminacije protiv Azijata.