Letjelica Mars Express: novo ažuriranje softvera nakon skoro 20 godina

Windows 98 još uvijek živi u dalekom svemiru

Tomislav Stanković nedjelja, 26. lipnja 2022. u 06:00
📷 Image: Spacecraft: ESA/ATG medialab; Mars: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO
Image: Spacecraft: ESA/ATG medialab; Mars: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

Mars Express prva je istraživačka letjelica Europske svemirske agencije (ESA). Lansirana je prema Marsu 2. lipnja 2003. s ciljem otkrivanja tekuće vode na tom planetu i od tada aktivno prikuplja podatke pomoću svojih 7 znanstvenih instrumenata.

Ažuriranje su proveli inženjeri INAF-a (Istituto Nazionale di Astrofisica), Italija, a financirala ih je talijanska svemirska agencija (ASI).

"Suočili smo se s brojnim izazovima kako bismo poboljšali performanse MARSIS-a. Ne samo zato što je softver MARSIS izvorno dizajniran prije više od 20 godina, koristeći razvojno okruženje temeljeno na Microsoft Windows 98!" - Carlo Nenna, MARSIS-ov softverski inženjer

Ažuriranje bi drastično trebalo poboljšati efikasnost letjelice i omogućiti da Mars i njegov mjesec Phobos vidi s još više detalja.

Osim toga, ovo će ažuriranje pomoći pri optimizaciji memorije koja bi do sada zbog velike količine podataka visoke razlučivosti bila ispunjena i nepotrebnim podacima koji će se sada moći brisati. Na taj način letjelica će za isto vrijeme moći obraditi veće površine ovog planeta i njegovog mjeseca.

Nakon desetljeća plodne znanosti i dobrog razumijevanja Marsa, željeli smo pomaknuti performanse instrumenta izvan nekih ograničenja potrebnih u vrijeme kada je misija započela" - Andrea Cicchetti, zamjenik PI MARSIS-a i upravitelj operacija u INAF-u

Ostaje za vidjeti hoće li ovo omogućiti letjelici da opet iznenadi cijeli svijet s novim, do sada nepoznatim, otkrićima.