Microsoft će zatvoriti sve svoje dućane - trajno

Iako su neke otvorili tek nedavno, u Microsoftu je donesena odluka o zatvaranju svih fizičkih trgovina – i to ne privremeno, zbogo koronavirusa, već trajno

Sandro Vrbanus subota, 27. lipnja 2020. u 07:00

Fizički dućani u doba pandemije nisu odveć popularna mjesta. Apple je svoje trgovine zatvarao i otvarao, pa ponovno zatvarao diljem svijeta, kako se epidemiološka situacija mijenjala, a Microsoft sada donosi nešto radikalniju odluku. Koronakriza im je u ovome, čini se, samo pomogla u donošenju strateške odluke koja je ovoga petka i službeno objavljena: svi fizički maloprodajni dućani Microsofta, koji sada ionako ne rade zbog pandemije, bit će trajno zatvoreni.

Sve seli online

Trenutačno Microsoft ima 83 fizičke trgovine diljem svijeta. Radnici koji su u njima pružali usluge i prodavali proizvode nastavit će raditi iz korporativnih ureda i pružat će korisnicima svu podršku online, dok će se prodaja odvijati uglavnom kao i u doba pandemije – također putem Interneta. Tamo, naime, preko Microsoft.com, Xbox i Windows digitalnih trgovina pružaju usluge za čak 1,2 milijarde korisnika mjesečno iz 190 zemalja svijeta. S tim brojevima se, dakako, fizički dućani ne mogu mjeriti.

Najpoznatije lokacije, neke od njih otvorene i relativno nedavno, Microsoftovi "premium" dućani u Londonu, New Yorku, Sydneyu i Redmondu ostat će otvoreni, ali ne kao trgovine. Ovi će ekskluzivni prostori biti preuređeni u centre za edukaciju i "stjecanje iskustva", odnosno "experience" lokacije. Što to znači i kako će ta stvar funkcionirati, za sada nije objavljeno, ali je poznato da se na ove četiri lokacije proizvodi i usluge neće prodavati.

Zatvaranje trgovina koštat će kompaniju 450 milijuna dolara, dok otpuštanja zaposlenika ne bi trebalo biti. Sav trošak bit će zabilježen u ovom financijskom kvartalu.