Raspberry Pi 400 – osobno računalo u kompaktnoj tipkovnici

Zaklada koja stoji iza planetarno popularnoga projekta Raspberry Pi lansirala je novi proizvod, na ovom mikroračunalu zasnovanom kitu, koji donosi funkcionalno osobno računalo u obliku tipkovnice

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. studenog 2020. u 11:30

Otkako postoji hobističko računalo Raspberry Pi, u tom je ekosustavu nastalo bezbroj projekata i uradi sam proizvoda koji su na osnovu nekog modela Raspberryja izrađivali potpuno funkcionalno računalo, kućni medijski centar i slične uređaje. Sada, po prvi puta, britanska zaklada The Raspberry Pi Foundation koja je cijeli projekt i pokrenula, lansirala je svoj gotovi proizvod – Raspberry Pi 400 – potpuno funkcionalno osobno računalo smješteno u malenu kompaktnu tipkovnicu s priključcima za ostalu periferiju.

Sve u jednom

Raspberry Pi 400 zasnovan je na 64-birnom procesoru Broadcom BCM2711 poznatome iz modela Raspberry Pi 4, ima 4 GB radne memorije, dva HDMI izlaza za monitore, WiFi modul, podržava Bluetooth 5.1, a osim toga donosi i ethernet priključak, tri USB utora kao i čitač MicroSD kartica. Hobistima će od koristi biti i otvoren pristup GPIO pinovima sa stražnje strane. Sve ovo smješteno je u tipkovnicu malenih dimenzija sa 78 tipki, koja će koštati 70 dolara.

Onima kojima to nije dovoljno na raspolaganju je i kit, cijene 100 dolara, koji uključuje strujni adapter za napajanje, miša, 16-gigabajtnu MicroSD karticu s Raspberry Pi OS-om, HDMI kabel dužine jednog metra te tiskani vodič za korištenje.

Ovakvo all-in-one rješenje zasnovano na Raspberryju pojednostavit će posao onima koji žele ovo mikroračunalo koristiti kao običan desktop. Umjesto da nabavljaju razne vanjske ili službene Desktop Kitove, kupci će moći naručiti već složen sustav spreman za rad, a i on će im omogućiti da se kreativno izražavaju, spajaju ga na vanjske jedinice, pretvaraju ga u kontrolni centar vlastitih hobističkih projekata i svega ostaloga što zamisle i požele.

Raspberry Pi 400 za sada je službeno dostupan samo na tržištima SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, ali za očekivati je da će ga uskoro biti moguće naručiti i u ostatku svijeta.