Stiže najmoćniji, ali i najskuplji MintBox do sada - MintBox 3

Ove će godine popularno mini računalo s Linuxom, MintBox dobiti svoju najmoćniju, ali i najskuplju inačicu – cijene za MintBox 3 ići će i preko 2.500 USD

Stjepan Bilić srijeda, 3. srpnja 2019. u 14:33

Popularno mini računalo temeljeno na Linux Mintu dobit će ove godine svoju najmoćniju inačicu – MintBox 3. Shodno tomu i cijene će biti osjetno veće u odnosu na prethodne modele. Najmoćniji model stajat će dakako i najviše, a spominju se iznosi i preko 2.500 USD.

Razlog tomu treba potražiti u Compulabovom mini računalu Airtop 3 koji je predstavljen nešto ranije ove godine, točnije krajem travnja 2019. On je temelj MintBoxa 3 te kao takav može biti opremljen s najnovijom devetom generacijom Intelovih procesora.

Kako stoji na službenom blogu Linux Minta, za sada su u planu dva modela. Osnovni će se temeljiti na Core i5 procesoru sa šest jezgri, imat će 16 GB RAM-a te 256 GB skladišnog prostora (SSD Evo 970). Najsnažniji model temeljit će se na osjetno snažnijem Core i9 procesoru sa osam jezgri, imat će 32 GB RAM-a, 1 TB skladišnog prostora (također EVO 970) te grafičku karticu GeForce GTX 1660 Ti. Oba modela imat će i podršku za Wi-Fi i Bluetooth tehnologije, ali i za Compulabov FM-AT3 Face modul.

Unatoč tome što se unutar kućišta nalazi moćan hardver MintBox 3 ostat će nečujan u radu. I kod ovog modela hlađenje će biti pasivno, bez ikakvih sustava vodenog ili zračnog hlađenja. Shodno tomu odgovarat će za svako mjesto gdje je istodobno potrebna što veća snaga računala i što tiši rad.

Naveli smo kako će MintBox 3 biti najskuplji do sada. Osnovni model stajat će 1.543 USD dok će za najsnažniji model biti potrebno izdvojiti čak 2.698 USD. No, navedene cijene nisu konačne, prvi čovjek Linux Minta, Clement Lefebvre, navodi kako se oko istih još uvijek pregovara.

Službeni operacijski sustav MintBoxa bit će tradicionalno Linux Mint. Također se očekuje kako će i kućište dizajnerski biti neznatno izmijenjeno u odnosu na original, odnosno bit će dodane oznake Linux Minta.