100 milijuna preuzimanja i velika investicija za Photomath

Hrvatska aplikacija za rješavanje matematičkih zadataka ovog je tjedna zabilježila dva velika događaja

Sandro Vrbanus srijeda, 7. studenog 2018. u 10:37

Mobilna aplikacija hrvatske kompanije Microblink, osnivača Damira Sabola, ovoga je tjedna objavila dva velika značajna događaja. Njihove aplikacije za iOS i Android, četiri godine nakon izbacivanja prve inačice na tržište, doživjele su ukupno 100 milijuna preuzimanja s App Storea i Google Playa.

Photomath je, podsjetimo, aplikacija koja koristi kameru mobitela kako bi snimila matematički zadatak, u tiskanom obliku ili rukopisu. Potom ga kompleksnim algoritmima rješava, a korisniku/učeniku daje ne samo gotovo rješenje nego i cijeli postupak kojim je zadatak riješen. Trenutačno se ovom aplikacijom u svijetu riješi oko 1,2 milijarde zadataka na mjesec.

 

4 years ago, when Photomath was born, we couldn’t even dream that app we created would one day be used by 100M learners...

Posted by Photomath on Tuesday, November 6, 2018

Osim ovog velikog uspjeha za inače besplatnu mobilnu aplikaciju, iz domaće su se kompanije pohvalili i velikom investicijom. U sklopu A serije prikupljanja investicijskog kapitala Photomath je dobio čak 6 milijuna američkih dolara. Glavni ulagač u ovu aplikaciju je američki fond rizičnog kapitala Goodwater Capital, a u investiciji sudjeluje i Learn Capital.

Sabolova će ekipa ovo ulaganje iskoristiti za daljnji razvoj aplikacije i nova zapošljavanja – za razvoj matematičkih funkcija i naprednog strojnog učenja trebat će im nastavnici matematike, stručnjaci za strojno učenje i, naravno, programeri.