Apple na App Storeu uvodi vezane pretplate s popustima

Developeri će prema novim pravilima moći korisnicima ponuditi popuste na određene aplikacije, ako oni istodobno imaju aktivnu pretplatu na neku drugu aplikaciju

Sandro Vrbanus utorak, 19. prosinca 2023. u 06:00

Apple je obavijestio developere mobilnih aplikacija da će na svojem App Storeu uvesti novu promjenu, koja se tiče politike cijena. Cilj je ove promjene privući nove i zadržati postojeće kupce ili pretplatnike na aplikacije, i to na način da im se ponudi atraktivnija cijena pretplate u slučaju kada plaćaju više pretplata.

Više cjenovnih opcija

Dakle, autori aplikacija na App Storeu ubuduće će imati mogućnost svojim postojećim pretplatnicima na "glavnu" aplikaciju ponuditi povoljniju cijenu vezane pretplate za neku drugu aplikaciju. Popust na potonju će trajati sve dok je korisniku aktivna pretplata na prvu aplikaciju. Zanimljivo je i što vezane pretplate ne moraju nužno biti za aplikacije istog developera ili izdavača, već je moguće kombinirati ih i među različitim izdavačima (naravno, ako oni takvo što omoguće).

Iz Applea kažu da je projekt tek u pilot verziji te da će u njega više developera biti uključeno u narednim mjesecima. Svi oni, koji su već sada zainteresirani za ovakav oblik naplate svojim korisnicima, mogu se prijaviti te dobiti više informacija o samom programu tijekom siječnja.

Ovakva politika određivanja cijena mogla bi biti od koristi developerima s više aplikacija na App Storeu, koji će htjeti korisnicima neke veće aplikacije skrenuti pozornost i na neku manje popularnu aplikaciju, nudeći popust za nju. Isto tako, prodavanje pretplatničkih paketa moglo bi se pokazati atraktivnim marketinškim alatom.

U tome će Apple developerima ponuditi dodatnu podršku, pa će vezane pretplate s popustima biti moguće reklamirati unutar samih aplikacija, u sučelju App Storea, kao i izvan te platforme. Kompanija poručuje i da će na sebe preuzeti svu kompleksnu administraciju vezanih pretplata, tj. da ova promjena neće dodatno opteretiti same izdavače.