BlackBerry Messenger odlazi u mirovinu

BlackBerry Messenger u inačici za privatne korisnike sa zadnjim danom svibnja odlazi u mirovinu, poslovna inačica će i dalje postojati

Stjepan Bilić petak, 19. travnja 2019. u 03:37

U zadnje vrijeme dosta se servisa i mobilnih aplikacija ugasilo, većinom Googleovih. No, uskoro u mirovinu odlazi jedna koja nosi BlackBerryjev potpis. Riječ je o njihovom Messengeru.

Kako stoji u njihovom službenom blogu, BlackBerry je pokušao oživjeti BlackBerrry Messenger u inačici za privatne korisnike zadnjih par godina. No, u tome nisu uspjeli jer su postojeći korisnici prešli na druge platforme, a nove je korisnike bilo teško privući.

Podsjetimo, BlackBerry Messenger je isprva bio ekskluziva za BlackBerryjevu mobilnu platformu, a od 2013. godine počeo je biti dostupan i za Android i iOS. No, konkurencija je na tom polju očito bila prejaka – WhatsApp, Viber, Facebook Messenger, Telegram, Signal i drugi pa je BlackBerry Messenger najprije pao u drugi plan, a potom i u zaborav.

BlackBerry je najavio kako je zadnji dan za BlackBerry Messenger ujedno i zadnji dan mjeseca svibnja - 31. svibnja. Do tog datuma bit će moguće koristiti aplikaciju kao i sve ove godine, no, već od 1. lipnja neće. Nažalost, korisnici koji su kupili ili na drugi način nabavili stickere, iste neće moći preuzeti offline, jer kako BlackBerry navodi na svojim stranicama isti ne funkcioniraju bez Messengera. Stoga kupcima savjetuju da zatraže povrat novca preko App Storea i Google Playa.

Isto vrijedi i za BBMoji ikone – ni njih neće biti moguće koristiti nakon što se ugasi Messenger, ali za njih ne nude povrat novca. Što se fotografija i videa tiče – njih je moguće preuzeti na uređaj do 31. svibnja 2019. godine, nakon toga više ne, jer od tog dana više neće biti moguće otvoriti BlackBerry Messenger.

Ostali podaci koji se nalaze na tvrtkinim serverima bit će po gašenju Messengera obrisani. No, poručuju kako će taj proces potrajati i do 180 dana. Detaljnije informacije o tome što će se dogoditi sa servisima, ikonama i općenito podacima nakon gašenja Messengera možete proučiti ovdje.