Flemish Scrollers, AI alat mjeri vrijeme koje političari provode na svojim telefonima

Angažirani flamanski programer koristi strojno učenje i tehnike prepoznavanja lica kako bi političare natjerao da se prime svog posla i počnu donositi zakone u skladu s vremenom

Mladen Smrekar petak, 9. srpnja 2021. u 12:45

Frustrira vas kronični nedostatak zanimanja za posao kojim bi se političari trebali baviti? Evo načina da im doskočite i zagorčate život. Belgijski programer Dries Depoorter osmislio je alat umjetne inteligencije koji izračunava koliko vremena političari provode na telefonima umjesto da aktivno sudjeluju u raspravama dok sjede u parlamentarnim klupama.

Cinkanje političara na društvenim mrežama

Alat je nazvan Flemish Scrollers, napisan je u Pythonu i koristi tehnologije strojnog učenja i prepoznavanja lica. Zakon naime propisuje da svi sastanci flamanske vlade moraju biti javni pa se sva zasjedanja stoga uživo emitiraju na vlastitom YouTube kanalu.

Kôd koristi prepoznavanje lica za identificiranje političara
Kôd koristi prepoznavanje lica za identificiranje političara

Deeporter koristi kôd koristi prepoznavanje lica kako bi identificirao političare, a zatim prati količinu vremena koje oni tijekom zasjedanja provode na svojim telefonima. Na kraju se na društvenim mrežama poput Twittera i Instagrama objavljuje videozapis s tagiranim političarima. Alat je pokrenut 5. srpnja i već je privukao veliku pažnju javnosti. 

"Većina komentara je pozitivna; bude se samo političari", komentirao je svoj uradak Dries Depoorter, zadovoljan što svoj kôd, koji radi s bilo kojom vrstom video feeda, može podijeliti s drugim ljudima. No svrha je alata veća od označavanja političara.

Aplikacije s porukom

Depoorter je umjetnik i tvorac inovativnih uradaka poput DieWithMe, aplikacije za chat koju možete koristiti samo kada imate 5 posto baterije, Surveillance Speakera, rotirajuće kamere koja opisuje sve što vidi, ili Jaywalkinga, alata koji koristi nadzorne kamere kako bi policiji cinkao ljude koji rade nešto pogrešno. 

DieWithMe, chat aplikacija koju možete koristiti samo kada imate 5 posto baterije
DieWithMe, chat aplikacija koju možete koristiti samo kada imate 5 posto baterije

Dries Deeporter nije nikakav totalitarist niti manijak, i zna točno što i zašto čini. On svojim radovima želi naglasiti opasnosti povezane s novim tehnologijama. Kroz projekt Flemish Scrollers želi istaknuti probleme s gubitkom privatnosti povezane s upotrebom tehnologija prepoznavanja lica i umjetne inteligencije.

Budući da je alat usmjeren na zakonodavce, on se nada da će ih potaknuti na djelovanje. Flemish Scrollers bi doista mogao ubrzati stvar.