Huawei prvih 12 mjeseci developerima neće uzimati udio u zaradi od prodaje aplikacija

Huawei je objavio dokument iz kojeg je vidljivo kako u prvih 12 mjeseci neće uzimati dio zarade developerima mobilnih aplikacija koji se odluče za distribuciju preko njihove trgovine aplikacijama AppGallery

Stjepan Bilić ponedjeljak, 9. ožujka 2020. u 06:00

Huawei se već skoro godinu dana nalazi pod američkim sankcijama koje mu onemogućavaju puno iskorištavanje svih prednosti Android platforme. Jedan od glavnih problema je nemogućnost korištenja GMS servisa, a samim time ni Google Play trgovine za distribuciju mobilnih aplikacija na svojim novim telefonima.

Kako bio umanjio načinjenu štetu Huawei je kreirao vlastite HMS servise i vlastitu trgovinu mobilnim aplikacijama – AppGallery. No da bi ista imala smisla i programeri mobilnih aplikacija moraju se odlučili svoje aplikacije distribuirati preko AppGalleryja. Kako bi ih privukao sebi Huawei je developerima odlučio ponuditi uvjete koje ne mogu odbiti – svu zaradu koju ostvare prodajom aplikacija u prvih 12 mjeseci mogu u potpunosti zadržati za sebe, Huawei im neće uzeti ni centa.

Ova ponuda vrijedi za prvih 12 mjeseci, a za narednih 12 mjeseci omjer raspodjele zarade dijelio bi se ovisno o vrsti aplikacije po principu 10%:90% (edukativne), odnosno 15%:85% (sve ostale), od čega manji postotak uzima Huawei, a veći developer. Ova ponuda ima i rok do kada se developeri moraju odlučiti prihvaćaju li ove uvjete ili ne, a to je do 30. lipnja 2020. godine.

U priloženoj tablici možete vidjeti koje sve vrste aplikacija spadaju pod 0%:100% dogovor – sve vezane uz edukaciju, vijesti, multimediju, fotografiju, putovanja i navigaciju, sport, zdravlje, hranu i slično. Za prodaju igara preko AppGallery Huawei će od prvog dana uzimati udio od zarade, ali u manjem omjeru, od 15%:85%, inače kad prođe promotivno razdoblje taj udio će iznositi 30%:70% za sve vrste aplikacija, osim edukativnih kod kojih će se zarada dijeliti po principu 20%:80%.

Detaljnije informacije dostupne su na Huaweijevim službenim stranicama – ovdje.