Na jesen na Android stiže nova generacija Firefoxa

Mozilla je izdala novi Firefox za Android – Firefox Preview čija će finalna inačica stići na jesen i donijeti dvostruko brže surfanje na mobilnim uređajima

Stjepan Bilić subota, 29. lipnja 2019. u 17:38

Mozilla trenutno radi na novoj generaciji internetskog preglednika Firefox za mobilne uređaje. Ovih je dana na Google Play stigao Firefox Preview čija će stabilna inačica biti spremna na jesen.

Budući da je još uvijek riječ o Preview inačici svi koji ga preuzmu na svoje mobilne uređaje mogu očekivati kako će povremeno naići na probleme u radu. No probne inačice zato i postoje, da na temelju uočenih grešaka developeri iste isprave i tak omoguće svojim korisnicima što ugodnije korištenje aplikacija, u ovom slučaju Firefoxa iduće generacije.

Firefox Preview temelji se na enginu GeckoView koji mu osigurava performanse ravne onima na preglednicima Brave i Crome. Prema internim testovima koje je provela Mozilla novi Firefox je do dva puta brži u odnosu na dosadašnje inačice Firefoxa za Android.

Novi Firefox osim boljih performansi donosi i nešto drugačije korisničko sučelje. Početni zaslon je minimalistički dizajniran, a navigacijska traka je smještena na donji dio zaslona. Potonje će najviše znati cijeniti vlasnici uređaja s velikim zaslonima jer će im olakšati rad s preglednikom. Dodatno, dolaskom nove generacije Firefoxa zaštita korisnika od praćenja od strane internetskih stranica bit će uključena po defaultu. To bi i dodatno trebalo ubrzati surfanje na mobilnim uređajima.

Firefox Preview dostupan je putem Google Play trgovine, do sada ga je preuzelo više od 50 tisuća korisnika. Jedino treba voditi računa kako je za Firefox Preview potreban uređaj s minimalno Androidom 5.0 (Lollipop) ili novijim. Detaljnije informacije dostupne su na Mozillinom blogu.