Rusija se nije proslavila aplikacijom za praćenje zaraze COVID-19

Apple, Google, kao i mnoge zemlje diljem svijeta, odlučili su pomoći u praćenju širenja zaraze praćenjem kontakata među mobitelima. U Moskvi su se odlučili na sasvim drugačiji pristup

Sandro Vrbanus srijeda, 3. lipnja 2020. u 12:37

Kad je postalo očito da je za praćenje širenja zaraze novim koronavirusom potrebno pratiti kretanje ljudi i njihove kontakte s drugima, Apple i Google su izradili API-je kojima se mogu koristiti razne mobilne aplikacije za praćenje kontakata. Niti jedna od njih ne koristi GPS praćenje, već samo Bluetooth, a pritom se pazi i na privatnost korisnika. No, Rusija je krenula sasvim drugim smjerom.

Vlasti glavnoga grada, Moskve, pokrenule su aplikaciju koja ima za cilj spriječiti širenje pandemije COVID-19 tako što će korisnike natjerati da budu kod kuće u samoizolaciji, i to pod prijetnjom kazni. Aplikacija, koju su odredili kao obveznu za one zaražene i sa sumnjvim simptomima, prati kretanje uređaja putem GPS-a, te korisniku šalje nasumične zatjeve za dokazima da se nalaze kod kuće.

Kada dobiju notifikaciju, samoizolirani Rusi moraju snimiti selfie kako bi dokazali da su u tom trenutku u samoizolaciji. U suprotnom, kažnjava ih se s oko 380 kuna.

Skupljali kazne kao Pokemone

Osim što je problematična sa strane privatnosti, ova aplikacija ima i brojne softverske nedostatke. Korisnici su prijavili kako im se višekratno zablokirala prilikom slanja selfija, pa su zbog toga dobili više novčanih kazni. Drugi nisu dobivali notifikacije, treće je pak pogrešno registrirala izvan doma, i slično. Nekima je tako nakupljeni iznos čak prešao iznos mjesečne plaće, a sve zbog loše mobilne aplikacije.

Mnogi, pak, nisu ni dobili naputak da je instaliraju, a i za taj prekršaj mogu biti kažnjeni. Tisuće Moskovljana javilo se sa sličnim problemima – na oko 70 tisuća onih koji su morali instalirati aplikaciju vlasti su ispisale čak 54 tisuće kazni. Neke od njih već su povučene, a u tijeku su i peticije za ukidanje ovakvog praćenja građana, na što je apelirala i organizacija Human Rights Watch.

Zatraženo je i poništavanje svih kazni koje su na ovaj način određene građanima, no vlasti za sada sve upućuju tek na sustav za prijavu problema i podnošenje žalbi.