Prva aplikacija za praćenje zaraze COVID-19 aktivirana u Švicarskoj

Mobilna aplikacija koja putem Bluetootha prati tko se s kime druži i javlja korisnicima jesu li bili u kontaktu s nekim zaraženim puštena je u javno testiranje

Sandro Vrbanus srijeda, 27. svibnja 2020. u 12:08

Na tehničkom sveučilištu EPFL u Lausanni, ETH u Zürichu, te u nekoliko javnih institucija u toj zemlji zaposlenici mogu preuzeti mobilnu aplikaciju SwissCovid. Ona služi za praćenje kontakata među ljudima putem Bluetooth signala mobitela, te koristi za to predviđene nove API-je Googlea i Applea izdane kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Dobrovoljno praćenje kontakata

Švicarska je tako postala prva zemlja koja je dobila upotrebljivu aplikaciju za praćenje kontakata i sprječavanja širenja zaraze COVID-19. Prije puštanja aplikacije u javnu upotrebu švicarski parlament morat će revidirati zakon o postupanju u uvjetima epidemije kako bi ona bila sasvim legalna. Naravno, korištenje aplikacije i praćenje kontakata je na potpuno dobrovoljnoj bazi.

Aplikacija prati kada je njezin korisnik bio u nešto dužem bliskom kontaktu s drugim korisnikom. Kao potrebno se uzima vrijeme od 15 minuta na blizini manjoj od 2 metra, a zapisi o kontaktima su anonimni. U slučaju da netko od korisnika aplikacije kasnije dobije pozitivan test na koronavirus, svi s kojima je u protekla dva tjedna ostvario ovakav kontakt o tome će biti informirani. Doznat će dan kada su bili izloženi zarazi te dobiti preporuke o daljnjem postupanju.