Sustav digitalnih plaćanja Viber Pay dostupan u Hrvatskoj

Popularna aplikacija za dopisivanje lansira svoju uslugu za digitalna plaćanja, pa će hrvatski korisnici Vibera moći trenutačno slati novac prijateljima i članovima obitelji bez naknada

Sandro Vrbanus četvrtak, 10. kolovoza 2023. u 15:58

Iz kompanije Rakuten Viber najavili su da će mogućnost plaćanja putem Vibera biti službeno dostupna svim korisnicima u Hrvatskoj u najnovijoj verziji aplikacije. S ovom novom funkcijom plaćanja, ta platforma nastavlja sa svojim ciljem da postane "super-aplikacija", koja, među ostalim, pruža brz i besplatan prijenos novca u stvarnom vremenu između korisničkih računa.

Usluga u Hrvatsku dolazi nakon implementacije u sedam europskih zemalja: Njemačkoj, Grčkoj, Cipru, Slovačkoj, Litvi, Sloveniji i Estoniji, omogućujući korisnicima trenutne i besplatne međunarodne transakcije između ovih zemalja, uz plan za proširenje na više zemalja i valuta u budućnosti.

Plaćanje do 4.500 eura

Korisnici u Hrvatskoj mogu jednostavno i sigurno zatražiti i poslati novac jedni drugima postavljanjem digitalnog novčanika. Mobilni novčanici se uglavnom mogu kreirati u manje od minute putem registracije koja zahtijeva osnovne podatke o korisniku. Ova registracija omogućuje provođenje transakcija u iznosu do 120 eura, a uz dodatnu provjeru korisnici mogu slati do 4.500 eura. Korisnik koji koristi plaćanje također može poslati novac sa svog novčanika na drugi račun, čak i ako primatelj još nema Viber novčanik.

Kako bi pružio licencirane usluge plaćanja u svojih prvih osam tržišta, Viber je sklopio partnerstvo s Rapydom, tvrtkom za fintech usluge. Rapyd integrira svoje usluge za obradu plaćanja izravno u Viber, pa korisnici te aplikacije mogu pristupiti raznim dodatnim financijskim uslugama, uključujući:

  • Viber-to-Viber plaćanja putem novčanika: slanje i primanje novca među korisnicima aplikacije,
  • Plaćanja u chatovima: omogućava se zatražiti, slati i primati novac unutar razgovora, popu slanja fotografije kontaktima,
  • Bankovni prijenosi: plaćanje na bilo koji lokalni bankovni račun za besplatno plaćanje mjesečnih troškova, poput računa za komunalne usluge,
  • Popusti i nagrade: Viber Out će korisnike nagrađivati popustima koje sponzoriraju njihovi partneri.

Dvofaktorska provjera i enkripcija

Kako bi počeli koristiti plaćanja na Viberu, korisnici moraju postaviti osobni identifikacijski kod ili biometrijsko prepoznavanje za omogućavanje sigurnih transakcija. Potvrde o plaćanju automatski se šalju s uključenom obostranom enkripcijom. Iz Vibera kažu i da je njihov tim za podršku dostupan za odgovaranje na pitanja na lokalnim jezicima na svim tržištima.