Telegram dobio nove sigurnosne i zabavne značajke

Telegram, je dobio novu nadogradnju i s njom osjetan broj novih sigurnosnih i zabavnih značajki, od dvostupanjske provjere do uređivanja video sadržaja i lakšeg pregleda najpopularnijih GIF-ova

Stjepan Bilić utorak, 9. lipnja 2020. u 07:00

Telegram spada među popularnije messengere na mobilnim uređajima. Početkom 2018. imao je 200 milijuna korisnika, a u travnju 2020. dostigao je, pa i prešao brojku od 400 milijuna korisnika. Ovih dana stigla je znatnija nadogradnja koja bi mogla privući nove korisnike te ga približiti kralju mobilne komunikacije – WhatsAppu i njegovih 2 milijarde korisnika.

Najveća novost je mogućnost naprednijeg uređivanja video zapisa. Korisnici sada mogu prije slanja videa isti urediti tako da mu poboljšaju kvalitetu (svjetlinu, zasićenje boja i drugo) te nalijepiti mu koju od animiranih naljepnica, dodati tekst ili crtati po videu kako bi video postao zabavniji za krajnjeg primatelja.

Manje vični korisnici mogu uređivanje videa prepustiti samoj aplikaciji tako što će dvostrukim tapom na video pokrenuti automatsko poboljšavanje kvalitete. Od sada je moguće animirane naljepnice nalijepiti na bilo koji video ili fotografiju. Fotografije kojima se doda animirana naljepnica automatski će se spremiti u formatu GIF.

Kad smo kod GIF-ova spomenimo i kako je GIF panel dobio Trending odjeljak unutar kojeg se prikazuju najpopularniji emotikoni klasirani kroz tabove. Dodatno, poboljšano je vrijeme učitavanja GIF-ova pa se do istih sada dolazi brže. Zadržavanjem prsta na nekom od GIF-ova moguće je odabrani GIF spremiti u Recent tab kako bi mu se moglo brže pristupiti kada za to bude potrebe.

Telegram je dobio i fleksibilne foldere, tj. mape. Unutar istih je moguće dužim zadržavanjem prsta na nekom chatu isti prebaciti ili ukloniti ga iz nekog od foldera. Sve navedeno dostupno je na Telegramu za iOS i Android uređaje, a androidaši su dobili i mali bonus – poboljšani video player, nove animacije za slanje, uređivanje i brisanje poruka, poboljšano korisničko sučelje te podršku za dvostupanjsku provjeru.

Detaljnije informacije o novim mogućnostima dostupne su ovdje, a sama nadogradnja u Google i Apple trgovinama.