WhatsApp dobio mogućnost slanja poruka koje nestaju nakon 7 dana

Višegodišnja nagađanja da će WhatsApp dobiti mogućnost koju je bio popularizirao Snapchat napokon se ostvaruju – preko milijardu korisnika ove aplikacije moći će slati samouništavajuće poruke

Sandro Vrbanus petak, 6. studenog 2020. u 18:15

Facebookova aplikcija za chat WhatsApp možda jest najpopularniji servis tog tipa na svijetu, ali svakako nije najinovativniji. Primjerice, opciju Stories preuzali su od Snapchata još ranije, a sada će uvesti još jednu opciju koju je ta aplikacija proslavila – poruke koje nestaju iz razgovora nakon određenog vremena, o čemu se govori već godinama.

Ipak, WhatsApp će ovu funkcionalnost implementirati na nešto drugačiji način. One će se aktivirati ne za svaku poruku zasebno, već za svaki chat u kojem želite slati kratkotrajne poruke koje će se "samouništavati". U takvom "kratkotrajnom" chatu sve poslane poruke će nestajati 7 dana nakon što su poslane, u slučaju da ih netko od dvaju korisnika u chatu uključi. U grupnim razgovorima kontrolu nad nestajanjem poruka imat će administratori grupa.

Poruke s rokom trajanja 7 dana

Rok od sedam dana je zadan i za sada ga je nemoguće produžiti ili skratiti. Nestajanje poruka također ne znači da se one neće moći pohraniti u obliku screenshota, dok će svi na ovaj način razmijenjeni medijski sadržaji biti pohranjeni i u galeriji uređaja primatelja. Isto tako primatelj će sadržaj moći vidjeti i u sklopu notifikacije čak i nakon sedam dana, ako u međuvremenu nije otvarao WhatsApp a notifikacija mu je ostala na ekranu.

Iz WhatsAppa objašnjavaju da je ovaj komplicirani način rad nestajućih poruka odabran kako bi se korisnici mogli osjećati mirnije znajući da ono što napišu u chatu nije tamo zauvijek, dok će im s druge strane trajanje poruka od sedam dana omogućiti da ne zaborave ono o čemu su nedavno razgovarali s kontaktima.

Korisnici diljem svijeta ovu opciju će dobiti s novom nadogradnjom mobilne aplikacije tijekom ovog mjeseca.