Apple dogodine vraća 4,7" iPhone?

Čini se kako bi Apple iduće godine mogao u svoju ponudu uvrstiti i novi 4,7“ iPhone – navedeni bi trebao biti zamjena za iPhone SE ili čak njegova novija inačica – iPhone SE 2

Stjepan Bilić subota, 20. travnja 2019. u 07:00

Aktualni trendovi nalažu da svaki novi mobitel pod obavezno mora imati veći zaslon od onog prethodnog. Problem implementacije je ostavljen dakako na proizvođačima, neki ga rješavaju dodavanjem dodatnih zaslona, a neki njegovim savijanjem, što kako smo vidjeli, ne prolazi uvijek bez problema.

Postoji i treća opcija – smanjivanje okolnih rubova do maksimuma, kako bi se zadržale iste dimenzije kućišta, a zaslon povećao koliko god je to moguće više. No, i ovaj način ima svoja ograničenja i ne može trajati vječno. Samo onoliko dugo dok se ne popune sve praznine na kućištu, a tada će se morati pristupiti povećavanju kućišta čime lagano, ali sigurno umjesto mobitela dobivamo tablet.

Cijelo to vrijeme dok traje borba između proizvođača – tko će ponuditi što veći zaslon, postoje i oni korisnici kojima veći zaslon nije potreban. Oni žele kompaktni mobitel kojeg neće morati nositi u posebnoj torbi, koristiti ga istovremeno s obje ruke kako bi otipkali poruku ili odradili nešto drugo.

Za njih je Apple svojevremeno izmislio iPhone SE, koji je tada imao isti SoC kao i veći iPhone 6S te istu količinu radne i podatkovne memorije. Dakle, iPhone SE bio je jednako snažan kao i iPhone 6S (izuzev kamera i sl.), ali manji. Umjesto 4,7“, imao je 4,0“ zaslon kojim se lakše koristilo jednom rukom.

Iako su mnogi očekivali kako će Apple s tom praksom nastaviti i kasnije, nije. iPhone SE je stigao u jednom izdanju i kao takav se zadržao par godina dok nije u konačni prvo povučen, a potom i vraćen u prodaju nakon što je podbacila prodaja većih, skupljih modela.

No, čini se kako je Apple ponovno spreman u ponudu uvrstiti iPhone s manjim zaslonom, Hoće li se novi model zvati iPhone SE 2 ili nekako drugačije nije za sada poznato. Kao ni hoće li takav uređaj 100% postojati, no, izvor navodi da hoće, pa ćemo im ovog puta povjerovati dok Apple ne kaže drugačije.

No, kako se trendovi mijenjanju tako će se i novi mali iPhone ponešto promijeniti. Za početak, zaslon od 4,0“ trebao bi biti zamijenjen onim od 4,7“. Izvori navode kako će se dizajnerski temeljiti na iPhoneu 8, pa je vjerojatnije očekivati naziv iPhone 8s nego iPhone SE, no , o tom potom.

Izvori navode kako će se temeljiti na čipu A13 i kako će imati najmanje 128 GB podatkovnog prostora. Zatim, najavljuje se FHD LCD zaslon, novi dizajn PCB-a (dakle, ne bi trebao biti samo prepakirani iPhone 8 s novim SoC-em i softverom) i za razliku od aktualnih trendova – samo jedna kamera sa svake strane. Na tržištu bi se trebao pojaviti u ožujku 2020. godine po cijeni od oko 650 USD.