Beta EMUI-ja 9.1 stigla na Mate 20

Huawei je pustio u opticaj beta inačicu EMUI-a 9.1 za pokoje starije modele – primjerice iz serije Mate 20, dok je na dio starijih modela iz srednjeg segmenta poslao EMUI 9.0

Stjepan Bilić ponedjeljak, 15. travnja 2019. u 13:41

Najnoviju, 9.1 inačicu EMUI-a do sada su imali isključivo najnoviji modeli – ovogodišnji P30 i P30 Pro. No, Huawei polako kreće i u nadogradnju starijih modela, iz primjerice prošlogodišnje serije Mate 20 unutar koje su se našla čak četiri uređaja – Mate 20, Mate 20 Pro, Mate 20 X te Mate 20 RS.

Za sada se još uvijek radi o beta izdanju EMUI-a 9.1 (9.1.0.115) kojeg će biti potrebno pročistiti od bugova koji budu u narednom periodu otkriveni kako od strane proizvođača tako i od strane korisnika koji se budu odvažili na svoje mobitele instalirati beta inačicu EMUI-a 9.1. Da bi to uopće bilo moguće, Huawei je postavio par preduvjeta, točnije njih tri.

Prvi je da se uređaji nadograde na EMUI 9.0.1.109 inače neće moći preuzeti beta inačicu EMUI 9.1 (9.1.0.115). Drugi da uređaj ne smije biti rootan. I treći, na uređaju mora biti slobodno više od 6 GB prostora kako bi se nadogradnja mogla preuzeti i instalirati bez problema.

Uz tri preduvjeta Huawei je dao i dvije napomene – prva je dakako vezana uz backup podataka. Iako na stranici napominju kako nadogradnjom neće biti obrisani postojeći korisnički podaci, ali ipak preporučuju (za svaki slučaj) da se barem oni najbitniji podaci spreme na sigurno. Druga - o mogućnosti prestanka rada nekih aplikacija drugih proizvođača koje ne podržavaju novije inačice Androida od inačice 8.0. U taj tabor bi se mogle svrstati aplikacije koje su služile za snimanje telefonskih razgovora, a koje to više nisu u stanu činiti jednako kvalitetno pod Androidom 9.0 i novijim.

Nova inačica operacijskog sustava na prošlogodišnje modele donijet će između ostalih poboljšanja, poput novog korisničkog sučelja, novog EROFS datotečnog sustava (brži je 20%) i nove funkcije - GPU Turbo 3.0, pozivanje virtualnog asistenta dužim pritiskom na tipku Power, najnovije sigurnosne zakrpe za travanj i drugo. Inače, prije instalacije beta inačice EMUI-a 9.1 treba povesti računa o tome kako nakon instalacije neće biti omogućen rollback na prijašnju, stabilnu inačicu EMUI-a.

Huawei je 12. travnja pustio i stabilnu nadogradnju za pojedine uređaje iz srednjeg segmenta, točnije za mobitele Honor 7X, Honor 9 Youth Edition, Honor 9i, Huawei Enjoy 7S i Huawei Enjoy 8 Plus. Novi EMUI 9.0 dobit će i Huawei Enjoy 9 Plus, ali par dana kasnije – 17. travnja 2019. godine.