Europa najbrže rastuće tržište pametnih telefona u trećem kvartalu

Canalys u novom istraživanju donosi podatke o tržištu smartphonea u trećem kvartalu ove godine, ističe se europsko tržište kao tržište s najvećim rastom u spomenutom kvartalu na globalnoj razini

Matija Pavlić nedjelja, 24. studenog 2019. u 06:00

Canalys u svom novom istraživanju o tržištu pametnih telefona ističe europsko tržište kao tržište s najvećim rastom tijekom trećeg kvartala ove godine.

Tvrtka Samsung zaslužna je za najviše isporuka na europskom tržištu tijekom spomenutog kvartala te je ostvarila tržišni udio od 30,4%. Južnokorejska je tvrtka isporučila 18,7 milijuna pametnih telefona što je rast od 26% na godišnjoj razini u odnosu na 14,8 milijuna pametnih telefona isporučenih u trećem kvartalu prošle godine.

Unatoč s zabranama u SAD-u Huawei se u Europi i dalje zadržao na drugom mjestu s isporučenih 11,6 milijuna pametnih telefona i udjelom od 23,9% (bez rasta na godišnjoj razini). Apple se nalazi na trećem mjestu s 9,8 milijuna isporučenih pametnih telefona što je pad od 4% na godišnjoj razini.

Na četvrtom se mjestu nalazi Xiaomi s 5,5 milijuna isporučenih pametnih telefona i tržišnim udjelom od 10,5% što je rast od čak 73% na godišnjoj razini. Na petom je mjestu HMD Global s 0,9 isporučenih pametnih telefona što je pad od 21% na godišnjoj razini te je ostvaren tržišni udio od 1,8%.

U Canalysu ističu kako mobilni uređaji proizašli iz slobodne prodaje po punoj cijeni i mobilni uređaji prodani putem telekomunikacijskih operatera u Europi imaju podjednak prodajni udio.