Galaxy Z Flip u Zackovim rukama, šarke su bolje, ali zaslon se i dalje lako ošteti

Zack je testirajući Gaalxy Z Flip otkrio kako UTG staklo nije "pravo" staklo te da ga se stoga može lako oštetiti, čak i noktom

Stjepan Bilić utorak, 18. veljače 2020. u 14:02

Zack Nelson, poznatiji i kao JerryRigEverithing, testirao je na sebi svojstven način Galaxy Z Flip. Podsjetimo riječ je o svojevrsnom Samsungovom odgovoru na Motorolin RAZR 2019 telefon koji se savija na isti način kao i Motorolin.

Samsung do sada nije imao previše sreće sa telefonima sa savitljivim zaslonima. Njihov prvi takav telefon – Galaxy Fold imao je u početku dosta problema sa kvarovima zaslona. Stoga je Samsung za Galaxy Z Flip odlučio koristi UTG staklo umjesto plastike koje je trebalo biti znatno otpornije na grebanje i druga oštećenja.

Kažemo trebalo je, jer je Zackov test dokazao suprotno – UTG staklo se lako ošteti noktom kao i plastika koju koristi Galaxy Fold. U priloženom videu jasno se vidi kako se „staklo“ počelo oštećivati već pod nožem tvrdoće dva umjesto pod nožem tvrdoće pet što bi bio slučaj da se radi o pravom staklu. Kako se prednja kamera nalazi ispod istog nazovimo stakla i nju je bilo lako oštetiti noktom. Prilikom snimanja i fotografiranja oštećenja će zasigurno ostaviti traga na fotografijama i videu.

Metalni dijelovi kućišta očekivano su popustili pod skalpelom. Boja se lako strugala, ali to ne možemo navesti kao Samsungovu grešku, boja se pod noževima jednostavno guli i na svim ostalim uređajima. Zack je primijetio kako skener otiska prsta nije odveć imun na struganje te da nakon nekog vremena gubi sposobnost prepoznavanja otisaka prstiju te time i otključavanja uređaja.

Stražnja strana kućišta kao i stražnje kamere prekriveni su pravim staklom kojeg skalpel nije mogao oštetiti. Selfiji će možda s vremenom postati nešto lošiji, ali će zato sve ostale fotografije i videozapisi koje snimite pomoću stražnjih kamera biti pune kvalitete. Zack je odlučio provjeriti otpornost na grebanje i manjeg, dodatnog zaslona za obavijesti. Kako je isti zaštićen pravim staklom, prva manja oštećenja su se počela pojavljivati pod nožem tvrdoće šest, a veća pod nožem tvrdoće sedam.

Test s otvorenim plamenom nije dobro prošao. Prve bijele mrlje pojavile su se nakon petnaest sekundi zagrijavanja zaslona, a po hlađenju zaslona su ostali tragovi. Štoviše, zagrijavani dio zaslona malčice je promijenio i oblik što je još jedna potvrda kako zaslona nije od stakla već od plastike.

Zack je odlučio provjeriti kako telefon reagira na žustro zatvaranje, onakvo kako bi se moglo dogoditi nakon završetka neželjenog telefonskog poziva, u kojem vam je tlak skočio na 200. Taj dio testa je prošao dobro. Nije došlo do dodatnog oštećivanja zaslona.

Jedan od testova je i onaj na savijanje kućišta. I dok se na unutarnju stranu savija dobro kako je i predviđeno, Zacka je više zanimalo što će se dogoditi ako netko pokuša telefon saviti na suprotnu stranu. Uz malo jače savijanje počeli su se odvajati dijelovi kućišta što je i bilo za očekivati. No zaslon je ostao čitav, što je svakako bitnije, a što se može zahvaliti dobrim šarkama koje su sprečavale Zacka da telefon prelomi na dva dijela.

S preklopnim telefonima Zack je uveo i novi test – testiranje pijeskom. Naime, zadatak je provjeriti što će se dogoditi sa šarkama telefona ako telefon ispadne u pijesak. U početku se čulo krckanje pijeska u šarkama, no nakon što telefon očišćen komprimiranim zrakom krckavi zvuk je nestao.

Mediji su ubrzo zatražili očitovanje Samsunga po pitanju UTG stakla koje nije staklo. Iz Samsunga su poručili kako Galaxy Z Flip koristi UTG staklo, ali da se povrh njega nalazi dodatni zaštitni sloj sličan onomu kakav ima i Galaxy Fold te da se uređaj treba pažljivo koristiti.