Nokia 2.3 - Android One i dvodnevna autonomija

Nokia je predstavila novi pametni telefon iz serije 2 – Nokiju 2.3: Proizvođač posebno ističe kako je njezina baterija dostatna za dvodnevnu autonomiju

Stjepan Bilić nedjelja, 8. prosinca 2019. u 02:00

Nokia je predstavila nosi pametni telefona iz serije 2. Radi se o telefonu naziva Nokia 2.3 koji se temelji na Android One platformi. Uređaj se odlikuje slabijim hardverskim specifikacijama, ali zato ima prihvatljivu cijenu od oko 110 eura.

Kako bi cijenu učinio što prihvatljivijom proizvođač je morao načiniti pokoji kompromis. Primjerice kućište telefona nije načinjeno od aluminija, već od plastike. Zatim tu je HD zaslon, i manji broj kamera te manja količina memorije i podatkovnog prostora.

Nokia 2.3 opremljena je s noćastim 6,2-inčnim IPS LCD zaslonom razlučivosti 1.520 x 720 točaka. Ima 2 GB RAM-a i 32 GB podatkovnog prostora. Srećom, podatkovni prostor moguće je i naknadno povećati, umetanjem memorijske kartice (microSD do 400 GB).

Što se kamera tiče, Nokia 2.3 ima ih tri. Jedna je tradicionalno smještena s prednje, a druge dvije sa stražnje strane kućišta. Selfie kamera ima razlučivost od 5 MP i otvor blende od f/2.4. Glavna kamera ima razlučivost od 13 MP (f/2.2), a dubinska od 2 MP. Da bi noće snimke bile što bolje, proizvođač je sa stražnje strane dodao i jednu bljeskalicu (LED).

Od tehnologija podržane su Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth (5.0), GPS i FM radio. Da bi slušanje radija bilo moguće potrebne su slušalice koje ujedno služe i kao antena, a za njihovo spajanje 3,5-milimetarski audio port – kojeg Nokia 2.3 ima. Kupcima su na raspolaganju tri boje kućišta – Cyan Green, Sand i Charcoal.

Nokiju 2.3 pokreće Mediatekov SoC – MT6761, ili jednostavnije Helio A22. Ovaj čip ima četiri jezgre (Cortex-A53) i brzinu od 2.0 GHz. Za grafički dio posla zadužena je grafika PowerVR GE8320. Energiju potrebnu za rad Nokia 2.3 crpi iz baterije kapaciteta 4.000 mAh. Zahvaljujući skromnijim specifikacija i potrošnja energije je manja. Prema navodima proizvođača, Nokia 2.3 s jednim punjenjem može raditi i do dva dana. Kako je riječ o jeftinijem telefonu, nema podršku za tehnologiju brzog punjenja.

Softversku stranu čini Android One platforma (Android 9.0 Pie). Shodno tomu, operacijski sustav je onakav kakvim ga je zamislio Google, bez naknadnih intervencija od strane Nokije. Zahvaljujući tome, nadogradnje će biti osigurane u naredne dvije godine kada je u pitanju operacijski sustav, te tri godine kada su u pitanju sigurnosne nadogradnje, a koje će stizati jednom mjesečno.