Nova 6 - dva flagshipa i jedan srednji model

Huawei je jučer uz očekivane flagshipe – Nova 6 i Nova 6 5G neočekivano predstavio i treći – Nova SE kojim Huawei namjerava pokriti srednji tržišni segment

Stjepan Bilić petak, 6. prosinca 2019. u 06:00

Točno kako je i bilo najavljeno Huawei je jučer, 5. prosinca 2019. predstavio novu seriju pametnih telefona – nova 6. Da će se unutar serije nalaziti dva flagship modela, znali smo od ranije, no Huawei je pripremio i jedno malo iznenađenje – treći model kojim namjerava pokriti srednji tržišni segment.

O flagshipima nova 6 i nova 6 5G jučer smo doznali sve što se doznati moglo zahvaljujući leakerima u Huaweijevim redovima. Shodno tomu, Huawei danas oko novih flagshipa nije imao puno posla, mogao je tek potvrditi sve ranije napisano i ekskluzivno otkriti cijenu uređaja.

Nova 6 5G dolazi u dvije inačice – sa 128 i 256 GB podatkovnog prostora. Slabiji model stajat će oko 540 USD, a snažniji oko 595 USD. Osnovni model, nova 6 koji nema podršku za 5G mreže moći će se nabaviti u samo jednoj izvedbi – sa 128 GB prostora za pohranu po cijeni od oko 454 USD. Sva tri modela imaju po 8 GB RAM-a.

nova 6 SE, na uvodnoj fotografiji je nova 6
nova 6 SE, na uvodnoj fotografiji je nova 6

Iznenađenje dana stiglo je u vidu nova 6 SE modela koji je dobio nešto slabiji hardver, ali je zato cjenovno prihvatljiviji većem broju kupaca. Huawei nova 6 SE također će se moći nabaviti u samo jednoj memorijskoj konfiguraciji (8/128 GB), a cijena će mu biti oko 315 USD.

Za taj iznos Huawei je pripremio telefon sa 6,4“ FHD+ zaslonom i sa ukupno pet kamera. Jedna je smještena s prednje, a ostale četiri sa stražnje strane kućišta. Tamo se nalazi i jedna bljeskalica, dok je skener otiska prsta premješten na bočnu stranu kućišta, kao što je slučaj i na flagshipima iz serije nova 6.

Kako je vidljivo iz priloženih fotografija, Huawei je prilikom dizajniranja nova 6 SE modela zasigurno na umu imao novi iPhone 11 ili Pixel 4. Naime, stražnje kamere smještene su također u gornji lijevi kut, unutar kvadratnog otoka, kao što je to slučaj i s kamerama na navedenim konkurentskim uređajima. Inače selfie kamera ima razlučivost od 16 MP i smještena je unutar punch-holea. Konfiguracija stražnjih kamera je očekivano bolja – glavna kamera ima senzor od 48 MP, širokokutna od 8 MP, a dubinska i macro kamera senzore od po 2 MP.

Kako bi osigurao nižu cijenu u odnosu na ostale modele iz serije nova 6, Huawei je za SE model odabrao stariji SoC – Kirin 810. Po bateriji nova 6 SE ravna je nova 6 5G modelu, odnosno ima bateriju od 4.200 mAh. Također je podržana tehnologija za brzo punjenje – SuperCharge od 40W.

Kupci će moći birati između tri boje – crne, gradijentne ružičasto-plave i zelene. Sva tri modela na kineskom tržištu su dostupna za prednarudžbu od danas, a tim da prve isporuke kreću od 12. prosinca. Shodno situaciji u kojoj se Huawei nalazi, ne očekuje se dostupnost nova 6 serije na zapadnim tržištima.