Novi iPhone SE s podrškom za 5G očekuje se početkom sljedeće godine

Iz nekoliko su izvora ovih dana u javnost dospjele informacije o mogućem nasljedniku najjeftinijeg iPhonea, onog koji donosi noviji hardver u prilično zastarjelom kućištu

Sandro Vrbanus nedjelja, 5. prosinca 2021. u 21:39

iPhone SE predstavlja najjeftiniji ulazak u svijet iPhonea i Appleov ekosustav te je kao takav prilično tražen na tržištu, unatoč tome što ne izgleda poput najnovijih flagshipa, niti nudi sve iste funkcionalnosti. Trenutačno je u prodaji iPhone SE (2020), koji se zasniva na kućištu iPhonea 8 te procesoru A13 iz iPhonea 11. Sada se, pak, pojavljuju informacije kako bi početkom 2022. godine, najkasnije na proljeće, mogao pojaviti njegov nasljednik – ali, s tek manjim nadogradnjama.

Prema istraživačima tvrtke TrendForce, Apple za prvo tromjesečje 2022. godine planira osvježenu liniju iPhonea SE, kojom žele osnažiti svoj utjecaj u srednjoj klasi mobitela s 5G povezivošću. Planovi su im ambiciozni, pa se navodno planira proizvodnja u količinama od 25 do 30 milijuna komada do kraja sljedeće godine.

Osam godina star dizajn

Kad je riječ o karakteristikama, tu je neke podatke iznio poznati analitičar Ming-Chi Kuo. On kaže kako će iPhone SE i u svojoj trećoj generaciji ostati vjeran sadašnjem vanjskom dizajnu. To bi značilo da će zadržati kućište iPhonea 8 (podsjetimo, riječ je o dizajnu predstavljenom na iPhoneu 6, 2014. godine). Ekran će ostati na dijagonali od 4,7", bit će tu i, za današnje vrijeme vrlo široki, obrubi oko njega, kao i Home tipka s Touch ID čitačem otiska prsta.

Ono što će biti nadograđeno jest procesor, pa bi iPhone SE (2022) trebao imati podršku za 5G mreže, a zasnivat će se na 5-nanometarskom SoC-u A15 Bionic, poznatome iz ovogodišnje linije iPhonea 13.

Neslužbeno se doznaje i kako Apple navodno radi na većoj inačici iPhonea SE, koja bi u jeftinijoj inačici trebala donijeti nešto veći i moderniji zaslon, no lansiranje tog uređaja ne očekuje se prije 2023. godine. Trenutačni raspored lansiranja za sljedeću godinu predviđa model SE u prvom tromjesečju te četiri potpuno nova modela u drugoj polovici godine.

* * *

Kao što smo početkom tjedna najavili, ovih dana dijelimo Bug Plus pretplate, pa je došao trenutak da saznamo i tko je današnji dobitik - a to će biti onaj čitatelj koji prvi ostavi komentar ispod ove, random odabrane, vijesti! Podsjećamo da postojeći pretplatnici na tiskano izdanje i Pro na digitalna izdanja, ne sudjeluju u ovoj nagradnoj igri jer već imaju viši status od onoga koji se trenutno dijeli. Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi