Oppo navodno razvija čipove za pametne telefone

Izvori Nikkeija navode da Oppo želi koristiti tehnologiju proizvodnje 3-nanometarskih čipova koju nudi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC)

Matej Markovinović četvrtak, 21. listopada 2021. u 06:00

Kineski proizvođač pametnih telefona Oppo, navodno razvija svoje čipove za flagship pametne telefone te ih planiraju koristiti već 2023. ili 2024. godine. Kako doznaje NIkkei, tvrtka tako želi steći veću kontrolu nad glavnim komponentama te smanjiti ovisnost o stranim dobavljačima poluvodiča poput Qualcomma i MediaTeka.

Ovaj bi potez omogućio Oppou da bude konkurentniji na tržištu te bi se tako pridružio ostalim proizvođačima pametnih telefona koji izrađuju svoje čipove, poput Googlea, Applea, Samsunga, ali i Huaweija prije američkih sankcija.

Foto: Nikkei
Foto: Nikkei

No, otkad su američke sankcije stupile na snagu, navodi se da je Oppo pojačao ulaganja u čipove te je angažirao vrhunske developere i stručnjake za umjetnu inteligenciju iz MediaTeka, Qualcomma i Huaweija. Valja istaknuti da se i Xiaomi htio okušati u proizvodnji svojih SoC-ova, pa su tako 2017. izbacili SoC Surge S1, koji se nije baš proslavio.

Oppo, Realme, Vivo i OnePlus dio su BBK Electronics konglomerata, pa ako Oppo, kao četvrti najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, uistinu počne s proizvodnjom svojih čipova, velika je vjerojatnost da će ih koristiti i njegovi partnerski brendovi s kojima dijeli lanac opskrbe, piše The Verge.

 Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi