Predstavljena Nubia Red Magic 5G, prvi telefon sa 144 Hz zaslonom

Nubia Red Magic 5G 12. ožujka 2020. službeno je postala prvi pametni telefon na svijetu sa 144 Hz zaslonom. Unatoč tome početna cijena joj je ispod 550 USD

Stjepan Bilić subota, 14. ožujka 2020. u 12:15

Zadnjih mjeseci na našim se stranicama moglo dosta toga pročitati vezano u pametni telefon Nubia Red Magic 5G. Do samog trenutka službenog predstavljanja leakeri su otkrili gotovo sve što se otkriti moglo o telefonu, a svoj obol u otkrivanju je dao i prvi čovjek tvrtke, Ni Fei koji je otkrio kako će Nubia Red Magic 5G imati aktivno hlađenje s 15.000 RPM ventilatorom.

Stoga nam ne preostaje puno toga novoga za otkriti, možebitno jedino cijene, no o njima ćemo na kraju teksta kad ponovimo najbitnije specifikacije telefona. Dakle, Nubia Red Magic 5G kako joj sam naziv otkiva donosi podršku za 5G mreže, koje će gamerima osigurati bolje performanse u online igrama.

Za pogonski čip proizvođač je odabrao trenutno najnoviji i ujedno najmoćniji Qualcommov čip za mobilne uređaje – Snapdragon 865. Njega je upario s velikom količinom radne i podatkovne memorije kako bi igračima (i drugim korisnicima) osigurao fluidan rad uređaja u svim uvjetima te dovoljno podatkovnog prostora za instalaciju igara, ali i za spremanje fotografija, videa i drugih multimedijalnih sadržaja.

Nubiju Red Magic 5G bit će moguće nabaviti u četiri različita modela. Osnovni model bit će dostupan u konfiguraciji sa 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Za korisnike kojima je bitnija količina radne u odnosu na podatkovnu memoriju Nubia je pripremila i model sa 12 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Druga dva modela imaju po 256 GB interne memorije te ovisno o modelu 12 GB, odnosno 16 GB RAM-a.

Nubia Red Magic 5G bit će dostupna i u Transparent Edition izdanju. Hardverski se neće razlikovati u odnosu na modele sa 12 GB i 16 GB RAM-a te 256 GB podatkovnog prostora. Jedina razlika bit će u prozirnoj stražnjoj stranici kako bi se mogle vidjeti komponente. Naravno, zbog toga će imati i nešto višu cijenu, no o tome ćemo nešto kasnije.

Svi navedeni telefoni opremljeni su sa istim 6,65“ AMOLED zaslonom razlučivosti 2.340 x 1.080 točaka, frekvencije osvježavanja 144 Hz i brzine uzorkovanja dodira od 240 Hz. Unutar zaslona integriran je i čitač otisaka prstiju. Ono što ga dodatno izdvaja od konkurencije su i kapacitivni prekidači na rubovima kućišta koji su namijenjeni lakšem gamingu, a čija brzina uzorkovanja dodira iznosi 300 Hz. Dodatno, uređaj ima i Poco konektore za spajanje dodatne opreme.

Ne treba zaboraviti ni na aktivni sustav hlađenja (ICE 3.0) koji prema navodima proizvođača temperaturu uređaja može smanjiti i za 18°C. Inače, aktivni sustav hlađenja uključuje se tijekom gaminga, ali i tijekom brzog punjenja baterije (4.500 mAh) koje kod ovog telefona iznosi 55W. Proizvođač navodi kako je predviđeni životni vijek ventilatora 30.000 radnih sati.

Na stražnjoj strani uređaja nalaze se tri kamere. Glavna kamera ima Sonyjev senzor (IMX686) razlučivosti 64 MP. Ostale dvije kamere su ultra široka razlučivosti 8 MP te makro kamera razlučivosti 2 MP. Selfie kamera nalazi se povrh zaslona i odlikuje ju razlučivost od 8 MP.

Kao i svaki drugi pravi gamerski uređaj tako i Nubia Red Magic 5G dolazi s RGB efektima koji se kod ovog telefona nalaze na stražnjem panelu. Inače, kućište telefona je od aluminija što dodatno potpomaže hlađenje. Kupcima standardnih modela bit će na raspolaganju tri boje – Black, Mars Red i Cyber Neon, a kupcima Transparent Edition modela jedna – crna (prednja strana).

Polako smo došli i do cijena koje će ovisno o modelu iznositi od 540 USD (8/128 GB) do 740 USD (Transparent Edition 16/256 GB). Za model 12/128 GB bit će potrebno izdvojiti oko 585 USD, za 12/256 GB oko 625 USD, a za model sa 16/256 GB oko 712 USD. Red Magic 5G u Transparent Edition izdanju sa 12 GB RAM-a i 256 GB podatkovnog prostora stajat će oko 655 USD.

Na kineskom tržištu Nubia Red Magic 5G bit će dostupna već za koji dan, od 19. ožujka. Globalna dostupnost planirana je za travanj 2020., ali još nije otkriveno od kojeg točno datuma.