Proizvodnja Appleovog iPhone Xs Maxa stoji oko 443 dolara

Portal TechInsights detaljno je pregledao novi iPhone Xs Max s 256 GB interne memorije te dao svoju pretpostavku što se tiče cijene njegove proizvodnje, koja prema njima iznosi 443 američkih dolara

Matija Pavlić srijeda, 26. rujna 2018. u 19:40

Portal TechInsights detaljno je iznutra analizirao novi Appleov pametni telefon iPhone Xs Max te dao svoju procjenu što se tiče cijene proizvodnje takvog uređaja.

Analizirana je inačica s 256 GB interne memorije te je utvrđeno da proizvodnja ovog modela Apple stoji oko 443 američkih dolara, što uključuje cijene individualnih komponenti te sastavljanje samog telefona. Tržišna cijena iPhone Xs Maxa s 256 GB interne memorije je 1249 američkih dolara.

Najveći trošak što se tiče ovog modela predstavlja veliki 6,5-inčni zaslon, koji je za Apple 80,5 američkih dolara skuplji u odnosu na lanjski 5,9-inčni zaslon iPhone X-a. Neznatno povećanje cijene uz dobivanje većeg zaslona je rezultat uspješnog smanjivanja određenih komponenti, posebice onih povezanih s 3D Touch tehnologijom.

Veći dio spomenutog iznosa od 443 američka dolara čine i novi 7-nanometarski A12 čip, gigabitni LTE modem te baterija većeg kapaciteta (u usporedbi s lanjskim iPhone X modelom). Novi iPhone Xs Max krasi i nešto otpornije kućište u odnosu na njegova prethodnika te s njime i kompliciraniji proces proizvodnje što onda također doprinosi povećanju troškova proizvodnje.

Navode TechInsightsa o cijeni proizvodnje od 443 američkih dolara naravno valja uzeti s rezervom jer je riječ o nagađanjima koji ne moraju predstavljati pravu cijenu proizvodnje uređaja. U sam trošak nisu uračunate druge stavke kao što je na primjer troškovi razvoja, istraživanja, logistike, transporta i oglašavanja koji su obično također dio cijene pojedinih mobilnih uređaja.