ROG Phone 2 na testu izdržljivosti

Asus je u srpnju predstavio ROG Phone II, pametni telefon za gamere koji je sada stigao i u ruke Zacka Nelsona koji ga odlučio na sebi svojstven način istestirati kako bi mu otkrio možebitne mane

Stjepan Bilić nedjelja, 6. listopada 2019. u 21:01

Asus je u srpnju 2019. godine predstavio ROG Phone II, pametni telefon za gamere. Sada par mjeseci kasnije odlučio ga je na sebi svojstven način istestirati Zack Nelson, aka Jerry Rigs Everything, kako bi otkrio koliko je zapravo otporan na (ne)svakidašnje načine korištenja.

Kao i uvijek, testiranje se sastojalo od grebanja, struganja, paljena i savijanja. Čini se kako je Asus odradio dobar konstrukcijski posao, jer Zacku nije pošlo za rukom saviti ROG Phone II. No, krenimo redom.

Zaslon uređaja je od mogućih oštećenja zaštićen Gorilla Glass 6 staklom. Shodno tomu, prvi tragovi oštećenja pojavili su se pod nožem tvrdoće šest, a jača oštećenja pod nožem tvrdoće sedam i više. U prijevodu, zaslon se neće oštetiti ako se kojim slučajem nađe u dodiru s kovanicama i ključevima.

Drugi test po redu je onaj sa skalpelom, kakav se može naći u svakom kućanstvu. Očekivano, metalni i gumeni dijelovi, pogotovo boja, su popustili pod skalpelom. No, staklo kojim su zaštićene kamere nije. To je i najbitnija stvar u ovom testu, jer ljepota kućišta ne utječe na kvalitetu snimaka, dok oštećeno staklo iznad kamera bi.

Nakon guljenja stigao je red i na zagrijavanje zaslona s otvorenim plamenom. ROG-ov 120 Hz zaslon uspio je pod plamenom izdržati tridesetak sekundi prije nego su se počele pojavljivati bijele mrlje. No, za razliku od zaslona na nekim drugim modelima, ROG-ov se AMOLED nije uspio oporaviti nakon hlađenja. Bijele mrlje su trajno ostale.

Zack se naknadno sjetio kako se skener otiska prsta nalazi unutar zaslona. Testirao ga je tako što je nakon učitavanja otiska prsta, taj dio zaslona oštetio nožem tvrdoće sedam. Pokazalo se kako i u tom slučaju čitač ispravno očitava otiske prstiju.

Za kraj je ostavljen test na savijanje kućišta. Iako se Zack trudio prelomiti, ili barem znatnije oštetiti kućište, to mu nije pošlo za rukom. Time se ROG Phone II pokazao otpornim na većinu Zackovih testova, jedino treba voditi računa da mu se zaslon ne izlaže otvorenom plamenu.