Službena premijera Huawei mobitela P20 i P20 Pro, ali i novog Mate modela u Porsche izdanju

Nakon više mjeseci raznoraznih glasina Huawei je konačno otkrio sve relevantne specifikacije vezano uz nove modele mobitela iz serije P – P20 i P20 Pro te Porsche Design Huawei Mate RS

Stjepan Bilić utorak, 27. ožujka 2018. u 21:10

Zadnjih mjeseci dosta se pisalo o budućim, a sada već službenim Huaweijevim mobitelima iz serije P – modelima P20 i P20 Pro. Huawei je navedene modele predstavio danas, 27. ožujka 2018. godine u muzeju Grand Palais u Parizu.

Sve glasine o kojima smo mjesecima čitali su na kraju potvrđene – P20 Pro je uz 6,1-inčni zaslon dobio i tri Leica kamere sa stražnje strane kućišta, rezolucija 40 MP (RGB), 20 MP (monokromatska) i 8 MP (tele-foto), a P20 model dvije – od 12 MP i 8 MP i nešto manji, 5,8-inčni zalson. Uz to kamere imaju i senzor temperature boje pomoću kojeg bolje reproduciraju boje.

P20 Pro dobio je i Leica 3x tele-foto objektiv za fotografiranje na daljinu (do 5x hibridni zum) te podršku za snimanje kvalitetnih fotografija i u uvjetima lošeg osvjetljenja. Oba uređaja podržavaju i stabilizaciju slike uz pomoć umjetne inteligencije te super slow motion snimanje pri 960 sličica u sekundi.

Uz pomoć Ultra Snapshot postavke moguće je i brzinsko snimanje fotografije (0,3 sekunde) dvostrukim pritiskom na tipku za stišavanje zvuka. Kako se oba modela temelje na Kirinu 970, Huaweijevom procesoru sa umjetnom inteligencijom oba uređaja mogu automatski identificirati više od 500 scenarija u 19 kategorija te odabrati najbolje postavke za snimanje fotografija u danom trenutku. Nadalje, Huawei AIS omogućava ručni odabir postavki tijekom noćnog snimanja uz aktivaciju duge ekspozicije.

Tu je i podrška za 4D fokus pri kojem kamera predviđa objekte u pokretu te se fokusira na njih kako bi se tijekom snimanja uhvatili i najmanji detalji objekata u pokretu. AI-Assisted Composition korisniku će tijekom snimanja predložiti inteligentne ideje vezano uz snimanje grupnih fotografija ili krajolika.

Sa prednje strane uređaja nalazi se takozvana selfie kamera rezolucije 24 MP. Ova kamera dolazi sa postavkom uljepšavanja za što će se pobrinuti umjetna inteligencija te 3D rasvjeta za portrete. Korisnicima koji umjesto fotografiranju više pažnje daju aplikacijama dobro će doći HiAI ekosustav koji prema navodima proizvođača poboljšava iskustvo korištenja brojnih aplikacija. Tako će na primjer opcija Prisma procesiranja preporučiti adekvatne filtere u stvarnom vremenu u odnosu na prizor scene i objekt koji se snima.

DxO Mark je na svojim stranicama objavio rang listu mobitela sa najboljim kamerama. Na prvom i drugom mjestu liste nalaze se P20 Pro i P20 sa 109, odnosno 102 bodova. Na trećem mjestu je Galaxy S9+ koji je još nedavno bio na prvom mjestu ljestvice sa 99 bodova.

Huawei P20 i P20 Pro stići će u dogledno vrijeme i do naših ovlaštenih distributera po cijenama od 4.999,00 kuna i 6.499,00 kuna. Početni model serije – P20 Lite također će se naći u ponudi po cijeni od 2.899 kuna. Huawei P20 bit će dostupan u konfiguraciji s 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, a P20 Pro u konfiguraciji sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Huawei P20 i P20 Pro moći će se osim u Black i Midnight Blue bojama nabaviti i u ekskluzivnim Twilight (ljubičasta) i Pink Gold bojama koje su postignute uz pomoć nekoliko optičkih slojeva stakla kroz koje se svjetlost odbija i pritom stvara promijenjive nijanse.

Kao iznenađenje dana stigao je i novi Mate model – Porsche Design Huawei Mate RS, kog kojega se oznaka RS odnosi na Race Sport. Uređaj je između ostalog opremljen sa zakrivljenim 6-inčnim OLED zaslonom 2K rezolucije.

Konfiguracija vezano uz stražnje kamere identična je kao kod P20 Pro modela – (40 MP, 20 MP i 8 MP). Ovaj model se u odnosu na P20 i P20 Pro modele dodatno razlikuje po tome što ima ugrađenu mikro kapsulu PCM-a, a riječ je o tehnologiji hlađenja čiji je cilj održavati sigurnu temperaturu uređaja tijekom rada. Novi Mate je ujedno i prvi mobitel u svijetu sa takvom tehnologijom hlađenja.

Druga posebnost vezana je uz skener otiska prsta koji se preselio na zaslon. Ovo je ujedno i prvi Huaweijev mobitel koji podržava tehnologiju brzog bežičnog punjenja. Porsche Design Huawei Mate RS ne očekuje se na našem tržištu, ali tamo gdje se bude prodavao cijena će mu biti paprena – 1.695 eura, odnosno 2.095 eura. Zauzvrat kupci će dobiti uređaj sa 6 GB RAM-a te ovisno o modelu sa 256 GB ili 512 GB interne memorije.

Detaljnije specifikacije nalaze se u prilogu.