Predstavljen prototip monitora sa stopom osvježavanja od 500 Hz

Najbrži igraći monitori namijenjeni esportašima imaju stopu osvježavanja od 360 Hz. Dugo se mislilo da je to i više nego potrebno, no kineski BOE očito misli suprotno

Matej Markovinović četvrtak, 3. veljače 2022. u 10:48

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača LCD, LED i OLED zaslona, BOE (Beijing Oriental Electronics) predstavio je 27-inčni prototip igraćeg monitora s rekordnom stopom osvježavanja od čak 500 Hz.

BOE, međutim, ne koristi OLED tehnologiju. Iz tvrtke ne otkrivaju mnogo, no navode da je zaslon od 500 Hz moguć zahvaljujući njihovim važnim pomacima u području tehnologije oksidnih poluvodičkih zaslona i masovnoj proizvodnji struktura bakrenih međuspojnih slojeva.

To, prema pisanju The Vergea, zvuči kao da je neka vrsta oksidnog TFT zaslona. Može se reći da BOE-ov prototip u nekim aspektima podsjeća na IGZO tehnologiju, koja za pristupačnu cijenu omogućava zaslonima postizanje veće razlučivosti, poput 4K i 8K.

Foto: BOE
Foto: BOE

Iako bi monitor od 500 Hz omogućio značajno „glađe“ iskustvo korištenja, čak i onima koji ne igraju videoigre, svejedno bi za mnoge to bilo pretjerano. Uz njega bi, naravno, dolazila i mana koju primjećujemo i kod današnjih monitora od 360 Hz – takve se brzine osvježavanja postižu samo na niskoj rezoluciji.

U svakom slučaju, riječ je o zanimljivom prototipu koji se našao na gotovo svim naslovnim stranicama tehnoloških portala. Više informacija o monitoru trenutno nema, kao ni dokaza da će ga BOE uistinu napraviti.