Amazon otvorio svoju Sidewalk mrežu velikog dometa i niske propusnosti za IoT uređaje

Sidewalk je mreža namijenjena pametnim uređajima koja spada između Bluetooth i Wi-Fi veza s jedne strane tj. LTE i 5G mobilnih mreža s druge strane što može biti posebno korisno za razne IoT uređaje

Tomislav Stanković subota, 1. travnja 2023. u 17:15
📷 Image: Amazon
Image: Amazon

Usluga je predstavljena 2019. godine kao "dugoročni pokušaj da se uvelike proširi raspon rada pametnih svjetiljki niske propusnosti, male snage, senzora i drugih jeftinih uređaja koje korisnici instaliraju na rubu svoje kućne mreže."

Mreža širokog područja niske potrošnje (LPWAN) je trenutno dostupna samo na području SAD-a gdje je developerima omogućen i pristup razvojnom okruženju. Prema karti pokrivenosti može se vidjeti da joj može pristupiti više od 90 posto stanovništva.

Kako radi Amazon Sidewalk?

Amazon Sidewalk stvara mrežu niske propusnosti uz pomoć uređaja Sidewalk Bridge koji dijele mali dio internetske propusnosti na koju su ovi uređaji povezani time omogućavajući udaljeni pristup uređajima kao što su Amazon Echo, Ring Security Cams, vanjska svjetla, senzori pokreta i Tile trackeri.

"Jaz između pametne kuće i pametnog grada"

Sidewalk uređaji mogu se međusobno povezivati nudeći razne opcije povezivosti te sa više uređaja mreža postaje jača.

Potrošački IoT uređaji

Od korištenja Amazon Sidewalk mreže najviše koristi mogu imati "uređaji za praćenje pasa, uređaja za praćenje paketa, senzora vlage u tlu, meteoroloških stanica, senzora za curenje, senzora za poštanske sandučiće, bočica za tablete, kontrolera solarnih panela, kontrolera za garažna vrata i bilo čega drugog što nije uvijek ondje gdje se Wi-Fi podrazumijeva", prenosi The Verge.