Kvantni izazov: 5 milijuna dolara nagrade za primjenu kvantnog računalstva u praksi

Google ponovno financijski podržava natječaj XPRIZE, koji ovoga puta nagrađuje rješenja iz domene kvantnog računalstva. Traže se primjene kvantnih algoritama u rješavanju stvarnih problema

Sandro Vrbanus utorak, 5. ožujka 2024. u 10:20

Kvantna računala s manjim brojem kubita postoje već danas, ali je većinom riječ o eksperimentalnim uređajima, koji nisu moćniji od klasičnih računala – pogotovo u domeni praktične primjene. U teoriji bi to kvantna računala mogla postati, ali za ostvarenje tog cilja morat će dokazati "kvantnu nadmoć", odnosno rješavati probleme u praksi, koji se ne mogu riješiti klasičnim računalima. S ciljem da se do te faze dođe u razvoju kvantnih računala pokrenut je novi međunarodni natječaj, poznat kao XPRIZE.

Iz teorije u praksu

U novom izdanju, naziva XPRIZE Quantum Applications, sudjeluju Google Quantum AI odjel i neprofitni Google.org te udruženja XPRIZE i GESDA (Geneva Science and Diplomacy Anticipator). Natječaj će trajati 3 godine, a ukupni fond nagrada iznosi 5 milijuna dolara. Na prijave se pozivaju svi timovi koji smatraju da tehnologijom kvantnog računalstva mogu riješiti neki praktični problem, upogoniti je za postizanje pozitivnih ciljeva u stvarnom svijetu, odnosno jednostavno rečeno: stvoriti korisne kvantne sustave za praktičnu primjenu.

Područja primjene mogu se ticati, primjerice, zdravlja, klimatologije, održivosti i sličnih disciplina s globalnim utjecajem. Na stranicama natječaja istaknuti su i neki od primjera primjene kvantnog računalstva na kakve se cilja:

  • Pospješivanje otkrića novih lijekova kroz točnija predviđanja njihovog utjecaja na ljudsko tijelo,
  • Napredne simulacije ponašanja elektroenergetske mreže kroz nove modele ponašanja sklopova,
  • Smanjenje emisija ugljika i povećanje energetske učinkovitosti kroz bolje razumijevanje materijala u baterijama ili fuzijskim reaktorima.

Natječaj je otvoren već sada, a prijave se zaprimaju na službenim stranicama XPRIZE-a. Prilikom prijave potrebno je opisati ideju i prednosti njezine primjene na kvantnim računalima. Do 20 timova, koji se u prvom krugu istaknu, podijelit će prvih milijun dolara i proći u sljedeći krug. U polufinalu će biti potrebno opisati kvantni sustav potreban za ostvarenje ideje, dokazati da je on efikasniji od klasičnih računala, ali i dokazati da bi primjena aplikacije na kvantnom računalu donijela pozitivan učinak u praksi.

Na kraju natječaja, koji će ukupno trajati tri godine, bit će odabrano do 3 pobjednika. Oni će podijeliti tri milijuna dolara iz nagradnog fonda, dok je zadnji milijun rezerviran za preostale finaliste.