Nakon Denvera, interferencija i u Dallasu onemogućila zrakoplovima korištenje GPS-a

Još jedan misteriozni slučaj nepoznatog izvora zračenja, koji ometa prijem satelitskog GPS signala, dogodio se u SAD-u, a ponovno je najviše omeo civilni zračni promet

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. listopada 2022. u 12:05

Početkom ove godine u američkom Denveru (savezna država Colorado) dogodio se neobičan i ranije nezabilježen slučaj interferencije signala, koji je učinio GPS nepouzdanim i neupotrebljivim za pilote koji su uz njegovu pomoć slijetali na lokalni aerodrom. Problemi su trajali nešto duže od jednog dana, a nakon toga su samo nestali – produbljujući misterij, koji do danas nije razjašnjen.

Tajanstveno ometanje signala

Ovoga tjedna, pak, priča se ponovila tisuću kilometara jugoistočno, u Dallasu (savezna država Teksas). U ponedjeljak, 17. listopada, oko 13 sati po lokalnom vremenu, uočeni su prvi znakovi interferencije i problemi s pouzdanošću signala GPS-a, a u narednim satima situacija se dodatno pogoršavala. Kontrola zračne plovidbe bila je prisiljena zatvoriti pistu zračne luke Dallas-Fort Worth i preusmjeriti letove na obližnje zračne luke, gdje sličnih problema nije bilo. Zahvaćeno područje protezalo se i do 65 kilometara oko Dallasa.

Problemi su potrajali do sljedećeg dana, kada je interferencija postala još snažnija. Prijavljeno je da niti zrakoplovi na tlu u ovoj zračnoj luci nisu mogli uhvatiti signal navigacijskih satelita, a određene poteškoće zabilježene su i u stotinjak kilometara udaljenom gradu Waco. I potom, oko 23 sata u utorak, interferencija je – jednako naglo kako je započela – nestala.

John Wiseman, koji vodi stranicu GPSjam.org, analizirao je ovaj ispad signala. Kaže kako je slučaj vrlo neobičan jer je bio snažan i zahvatio je vrlo široko područje, a nije izgledao kao tipična interferencija koja se javlja kada vojska obavlja svoja testiranja ili trenažne zadaće. Prema njegovom mišljenju, gotovo je sigurno da je interferenciju uzrokovao neki elektronički izvor, a ne prirodna pojava. Nije mogao zaključiti je li riječ o namjernom ili slučajnom ometanju signala.