Netflix je kod nas, obzirom na dostupan sadržaj, 73% skuplji nego u SAD-u

Analiza veličine dostupnog kataloga i cijena mjesečne pretplate pokazala je da je u Europi Netflix u prosjeku skuplji nego u ostatku svijeta, a najisplativiji je u Kanadi

Sandro Vrbanus srijeda, 28. studenog 2018. u 15:34

Agencija CompariTech analizirala je dostupan katalog sadržaja na Netflixu u 78 zemalja svijeta i usporedila ga s cijenama pretplate – kako bi dobila podatke o "isplativosti" odnosno vrijednosti koju pretplatnici u svakoj od zemalja dobivaju za novac. Podaci koje su dobili prilično su zanimljivi.

U SAD-u, tako, gledatelji na Netflixu imaju daleko najveći izbor filmova i serija za gledanje ali ne dobivaju najbolju vrijednost za novac – u tom smislu najbolje prolaze Kanađani, koji pretplatu plaćaju 10% manje nego Amerikanci a imaju gotovo identičan sadržaj na raspolaganju.

Nas je, naravno, zanimalo kakvo je stanje u Hrvatskoj. Prema podacima ove agencije pretplatnici Netflixa iz Lijepe naše na izbor imaju 1.183 serije i 2.617 filmova, dakle ukupno 3.800 naslova. Za usporedbu, Netflixov katalog u SAD-u nudi preko 5.800 naslova. To bi značilo da Hrvati imaju oko 35% manje izbora.

Cijena osnovne pretplate u nas je 7,99 eura (oko 59 kuna), dok u SAD-u ona iznosi 7,99 dolara (ili 52,5 kuna).

Ako gledamo svjetski prosjek, Hrvatska se na ovom istraživanju nalazi vrlo blizu njega. Dostupan Netflixov katalog kod nas je tek malo lošiji od prosjeka dok je cijena po naslovu neznatno viša, pa tu nemamo pretjerano mnogo razloga za nezadovoljstvo.

Međutim, ako se uspoređujemo s njegovim matičnim tržištem, SAD-om, Netflix je kod nas 35% lošiji i 12% skuplji. Hrvati, dakle, za Netflix po dostupnom naslovu plaćaju 0,00237 dolara, odnosno čak 73% više nego pretplatnici u SAD-u, kojima osnovni paket košta 0,00137 dolara po naslovu.

Općenito, stanovnici Europe Netflix plaćaju više nego ostatak svijeta, a razlog tomu leži primarno u višim stopama PDV-a. U najlošijoj poziciji tako su Danci koji imaju dostupno tek oko 2.500 filmova i serija a mjesečnu pretplatu plaćaju gotovo 12 eura.