Američke izviđačice savladavaju STEM vještine i uče se hakiranju

Iako smo navikli da se u organizacijama izviđača uče vještine preživljavanja u divljini, u novije vrijeme djecu se podučava i ponešto modernijim vještinama

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 2. srpnja 2018. u 06:00

Osim što američka organizacija izviđačica (Girl Scouts) polaznice podučava vještinama koje bi im mogle zatrebati na otvorenom, odnedavno se u njihovom programu našlo i ponešto vještina vezanih uz inženjerstvo i tehnologiju. Tako, primjerice, jedna organizacija izviđačica u Dallasu svoje polaznice u suradnji s organizacijom Dallas Hackers Association podučava raznim oblicima "hakiranja".

Vještine kojima se na ovom tečaju bave variraju od otključavanja brava bez ključa pa sve do hakiranja računala i tehnika iz raznih STEM područja. Znanja koja se ovdje stječu nisu zamišljena da od izviđačice učine lopove ili hakere koji će krasti podatke, već ih se ovakvom specifičnom obukom želi poučiti snalaženju u raznim izazovnim situacijama koje ih u životu mogu snaći.

Kad je riječ o softverskom hakiranju, izviđačice imaju pristup računalima s Kali Linuxom, i tamo mogu vježbati "surfanje" po nezaštićenim serverima i računalima, pronalaženje sigurnosnih rupa, te iskorištavanje istih – naravno, bez namjere da se nekome učini zlo. Polaznice tečajeva ovako mogu učiti o cyber sigurnosti na stvarnim primjerima i vidjeti koliko je važno štititi osobne podatke.

U ranoj se dobi na ovaj način djevojčice uči etici u primjeni naučenoga, a istovremeno im se daje pristup znanjima i vještinama koje im mogu pomoći oblikovati neku buduću karijeru – i to u STEM području gdje je poznato da kronično nedostaje žena.