FER i FSB prvi u Hrvatskoj uvode studij biomedicinskog inženjerstva

Program je konkurentan studijima drugih svjetskih sveučilišta. Nastava će se osim na hrvatskom izvoditi i na engleskom jeziku, a nakon diplome školovanje se može nastaviti i na doktorskim studijima

Mladen Smrekar utorak, 11. lipnja 2024. u 20:20

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu od jeseni uvode dugo očekivani prvi združeni sveučilišni diplomski studij biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj. Nositelj studija je FER, a u izvođenju programa sudjelovat će i nastavnici Medicinskog fakulteta. Trenutno je otvoreno 30 mjesta, a studenti ovog dvogodišnjeg studija steći će kvalifikaciju magistra inženjera biomedicinskog inženjerstva. 

Odgovor na suvremene izazove

Pokretanje ovog diplomskog studija odgovor je na suvremene izazove u zdravstvenom sustavu, od starenja društva i rastućih troškova liječenja u Europskoj uniji i svijetu, rečeno je na predstavljanju programa na FER-u o kojem su govorili prorektor Sveučilišta u Zagrebu Boris Brkljačić, akademik Davor Miličić, dekani FER-a i FSB-a Vedran Bilas i Zdenko Tonković, voditelj studija akademik Sven Lončarić i prof. dr. sc. Tanja Jurčević Lulić.

Zdenko Tonković, Vedran Bilas, Boris Brkljačić, Sven Lončarić, Tanja Jurčević Lulić, Davor Miličić, Igor Karšaj i Jurica Sorić
Zdenko Tonković, Vedran Bilas, Boris Brkljačić, Sven Lončarić, Tanja Jurčević Lulić, Davor Miličić, Igor Karšaj i Jurica Sorić

U Europi trenutno postoji oko 300 studijskih programa iz biomedicinskog inženjerstva; polovica otpada na diplomske studije, a dvije trećine tih programa kreirano je u posljednjih 18 godina, otkrio je akademik Lončarić. Istraživanja u području biomedicinskog inženjerstva u Hrvatskoj se provode već više od pet desetljeća, ali dosad nije bilo moguće steći kvalifikaciju biomedicinskog inženjera jer nije bilo odgovarajućeg studija. 

Najbolja karijera u zdravstvu

Upravo su biomedicinski inženjeri ti koji danas rješavaju probleme s kojima se suočavaju moderna medicina te biologija i zdravstvena zaštita. Inovacije u području medicinske tehnologije posljednjih godina prednjače brojem prijavljenih patenata u EU, dok u SAD-u zapošljavanje u sektoru biomedicinskog inženjerstva raste po stopi od 72 posto godišnje. 


Uvjeti za upis

Studenti koji žele upisati ovaj studijski program moraju imati završen srodan sveučilišni prijediplomski studij s najmanje 180 ECTS bodova, odnosno računarstva, elektrotehnike i informacijske tehnologije na FER-u, strojarstva, mehatronike i robotike na FSB-u, dok će kandidati prijediplomskih studija drugih visokih učilišta morati upisati i predmete razlike.


Program diplomskog studija

Tijekom studija, studenti će morati položiti 12 obaveznih predmeta. U prvom semestru tu su Fiziologija i anatomija, Biomedicinska instrumentacija i senzori, Biomedicinska informatika, Biomehanika te Obrada i analiza biomedicinskih signala. U drugom semestru obavezni su predmeti Materijali u biomedicinskom inženjerstvu, Bioinformatika, Norme i regulativa medicinskih uređaja, a u trećem semestru Uvod u znanost o podacima i Analiza slika u biomedicini. Na raspolaganju je i izbor nekih od 31 predloženog izbornog predmeta, a na kraju slijede izrada projekta i diplomski rad.

Akademik Sven Lončarić
Akademik Sven Lončarić

Studij je programom konkurentan odgovarajućim studijima drugih svjetskih sveučilišta. Nastava će se osim na hrvatskom izvoditi i na engleskom jeziku, a nakon diplome školovanje će se moći nastaviti i na doktorskim studijima na FER-u ili FSB-u ili drugim sveučilištima u Hrvatskoj i u svijetu.